Onderneemster van 2017 bestrijdt groeipijnen bedrijf met Vlerickcursus

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Alexandra Limage, CEO van Sprint Transport en winnares van de WOMED Award 2017, behaalde recent haar brevet KMO Excellence aan de Vlerickschool. Op die manier kan ze haar snel groeiende bedrijf snel stroomlijnen. “Groei brengt ook groeipijnen met zich mee”, zegt Limage. “Deze opleiding geeft me de tools om de structuur van het bedrijf aan die groei aan te passen.”

Van kikker naar vogel 

Limage kennen we nog als winnares van de WOMED Award 2017, zeg maar de onderscheiding voor onderneemster van het jaar. Die onderscheiding biedt de winnaars de kans om een opleiding te volgen. “Ik was sowieso van plan de cursus bij Vlerick te volgen. Het is wel meegenomen dat ik dat nu in het kader van de WOMED Award kon doen. Na een intakegesprek bleek de opleiding KMO Excellence het beste bij mijn vraag te passen”, zegt de Limburgse. “Ik ben in zes maanden van kikkerperspectief naar vogelperspectief gegaan. De centrale vraag: hoe pak je de zaken aan in een groeibedrijf?”

Want dat is Limages bedrijf Sprint Transport wel. Ooit ontstaan nadat Limage het failliete bedrijf van haar oud-werkgever had overgenomen en na enkele moeilijke jaren, ging het de laatste jaren fors vooruit. Ze geeft grif toe dat de structuren van het bedrijf daar niet altijd aan aangepast waren. Er moest dus iets veranderen. “In de opleiding hebben we alle aspecten tegen het licht gehouden: strategie, hr, technologie, peoplemanagement, financiën, noem maar op. Ik heb nu de tools in handen om de chaos te temmen. Er is nu een organigram met welomschreven taken per werknemer.”

Raad van advies 

Groei jaagt sommige medewerkers weg, leerde Limage. “Ze zien het bedrijf veranderen en zijn het niet altijd eens met de veranderde gang van zaken. Mensen aan boord houden in zo’n groeifase is echt een onderschatte uitdaging.”

Grootste nieuwigheid: een net opgestarte raad van advies, waarin Limage een klankbord vindt. De eerste vergadering vond recent plaats in de geïmproviseerde vergaderzaal van haar kantoor in volle renovatie. Daarnaast kwam er ook een operationeel manager, een vroegere kennis op zoek naar een nieuwe uitdaging.

“Ik barst van de ideeën momenteel”, zegt Limage. “De Vlerickcursus is een aanrader voor ondernemers die met uitdagingen zitten.”

Michiel Leen