Geert Weymeis (Vlaamse Waterweg) keert terug naar roots in binnenvaart

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Geert Weymeis
Geert Weymeis © De Vlaamse Waterweg nv

Voormalig journalist Geert Weymeis is de nieuwe communicatieverantwoordelijke en woordvoerder voor Regio West van De Vlaamse Waterweg nv. Daarmee keert de Bruggeling terug naar de wortels van zijn binnenschippersfamilie.

De Vlaamse Waterweg nv heeft nieuwe gezichten in haar communicatiecel. Liliane Stinissen blijft als corporate woordvoerder werken vanuit de hoofdzetel in Hasselt. Zij neemt ook het woordvoerderschap in de Regio Oost voor haar rekening. Sinds kort krijgt zij versterking van Geert Weymeis voor de Regio West en Max Verdonck voor de Regio Centraal.

Voormalig journalist en communicatieverantwoordelijke van Stad Damme Geert Weymeis keert met deze job terug naar zijn afkomst. “Mijn beide grootouders aan moederszijde kwamen uit binnenschippersfamilies. Als kind heb ik af en toe met mijn familie meegevaren. Dat binnenschippersbloed blijft”, zegt Weymeis.

“Ook aan vaderskant is er een connectie met transport: mijn grootvader werkte in het goederenspoorvervoer en mijn overgrootvader was stationschef in Merelbeke. Ook daar is opnieuw de cirkel rond: in Merelbeke staat het kantoor van de Vlaamse Waterweg nv waar ik werk. Van hier bedien ik heel West-Vlaanderen en in Oost-Vlaanderen het gebied van de Leie, Bovenschelde, Dender, Moervaart en Gent.”

Niet nat worden

Weymeis groeide op in het Dampoortkwartier van Brugge. “Met zicht op het kanaal Gent-Oostende, de Dampoortsluis en het Zuidervaartje. Mijn hele jeugd zag ik schepen passeren en bleef ik me gefascineerd afvragen waar die goederen vandaan kwamen, waar ze heen gingen, hoe een sluis of brug werkte, enzovoort. Later woonde ik tien jaar op de zeedijk in Heist en daar zag ik het komen en gaan van schepen voor Zeebrugge en de Schelde. Zoals alle streekgenoten van mijn leeftijd – maandag word ik 48 – zag ik de haven van Zeebrugge sinds de jaren 80 en 90 geweldig groeien.”

“Als jongere deed ik op het Boudewijnkanaal aan roeien, één van de weinige watersporten waarbij je niet nat wordt. (lacht) Opnieuw een activiteit dicht bij het water, met een interessant perspectief. Wanneer je laag op het wateroppervlak zit, krijg je een zeer goed beeld van de oevers en wat je daar allemaal mee kunt doen.”

Naar de overkant

Van 1997 tot 2011 was Weymeis journalist voor onder meer persagentschap Belga, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en de VRT. Hij had een poos een zelfstandig persagentschap. In augustus 2011 veranderde hij van kant en werd hij communicatieverantwoordelijke van Damme. Die stad heeft als burgemeester de voormalige ceo van Zeebrugge Joachim Coens (CD&V), dus alweer een waterconnectie.

“Overheidscommunicatie is een andere uitdaging dan journalistiek”, zegt Weymeis. “In plaats van te focussen op het verkopen van een nieuwsitem, moet je via diverse kanalen gerichte informatie naar het juiste publiek brengen. Mijn huidige taak als regionale communicatieverantwoordelijke omvat ook het woordvoerderschap naar de pers.”

“De pijlers van De Vlaamse Waterweg vormen een gevarieerd geheel. Ten eerste ondersteunen we de economische en logistieke functie van de waterwegen en stimuleren we de modal shift van de weg naar de binnenvaart. Ten tweede zijn we verantwoordelijk voor de waterhuishouding en ten slotte promoten we het water als een aantrekkelijke omgeving voor natuur en recreatie. Die combinatie, plus de vooruitzichten van projecten op lange termijn, maken het leuk.”

Geert Weymeis (Vlaamse Waterweg) keert terug naar roots in binnenvaart – Flows

Geert Weymeis (Vlaamse Waterweg) keert terug naar roots in binnenvaart

Nieuws, Mensen
Roel Jacobus
Geert Weymeis
Geert Weymeis © De Vlaamse Waterweg nv

Voormalig journalist Geert Weymeis is de nieuwe communicatieverantwoordelijke en woordvoerder voor Regio West van De Vlaamse Waterweg nv. Daarmee keert de Bruggeling terug naar de wortels van zijn binnenschippersfamilie.

De Vlaamse Waterweg nv heeft nieuwe gezichten in haar communicatiecel. Liliane Stinissen blijft als corporate woordvoerder werken vanuit de hoofdzetel in Hasselt. Zij neemt ook het woordvoerderschap in de Regio Oost voor haar rekening. Sinds kort krijgt zij versterking van Geert Weymeis voor de Regio West en Max Verdonck voor de Regio Centraal.

Voormalig journalist en communicatieverantwoordelijke van Stad Damme Geert Weymeis keert met deze job terug naar zijn afkomst. “Mijn beide grootouders aan moederszijde kwamen uit binnenschippersfamilies. Als kind heb ik af en toe met mijn familie meegevaren. Dat binnenschippersbloed blijft”, zegt Weymeis.

“Ook aan vaderskant is er een connectie met transport: mijn grootvader werkte in het goederenspoorvervoer en mijn overgrootvader was stationschef in Merelbeke. Ook daar is opnieuw de cirkel rond: in Merelbeke staat het kantoor van de Vlaamse Waterweg nv waar ik werk. Van hier bedien ik heel West-Vlaanderen en in Oost-Vlaanderen het gebied van de Leie, Bovenschelde, Dender, Moervaart en Gent.”

Niet nat worden

Weymeis groeide op in het Dampoortkwartier van Brugge. “Met zicht op het kanaal Gent-Oostende, de Dampoortsluis en het Zuidervaartje. Mijn hele jeugd zag ik schepen passeren en bleef ik me gefascineerd afvragen waar die goederen vandaan kwamen, waar ze heen gingen, hoe een sluis of brug werkte, enzovoort. Later woonde ik tien jaar op de zeedijk in Heist en daar zag ik het komen en gaan van schepen voor Zeebrugge en de Schelde. Zoals alle streekgenoten van mijn leeftijd – maandag word ik 48 – zag ik de haven van Zeebrugge sinds de jaren 80 en 90 geweldig groeien.”

“Als jongere deed ik op het Boudewijnkanaal aan roeien, één van de weinige watersporten waarbij je niet nat wordt. (lacht) Opnieuw een activiteit dicht bij het water, met een interessant perspectief. Wanneer je laag op het wateroppervlak zit, krijg je een zeer goed beeld van de oevers en wat je daar allemaal mee kunt doen.”

Naar de overkant

Van 1997 tot 2011 was Weymeis journalist voor onder meer persagentschap Belga, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en de VRT. Hij had een poos een zelfstandig persagentschap. In augustus 2011 veranderde hij van kant en werd hij communicatieverantwoordelijke van Damme. Die stad heeft als burgemeester de voormalige ceo van Zeebrugge Joachim Coens (CD&V), dus alweer een waterconnectie.

“Overheidscommunicatie is een andere uitdaging dan journalistiek”, zegt Weymeis. “In plaats van te focussen op het verkopen van een nieuwsitem, moet je via diverse kanalen gerichte informatie naar het juiste publiek brengen. Mijn huidige taak als regionale communicatieverantwoordelijke omvat ook het woordvoerderschap naar de pers.”

“De pijlers van De Vlaamse Waterweg vormen een gevarieerd geheel. Ten eerste ondersteunen we de economische en logistieke functie van de waterwegen en stimuleren we de modal shift van de weg naar de binnenvaart. Ten tweede zijn we verantwoordelijk voor de waterhuishouding en ten slotte promoten we het water als een aantrekkelijke omgeving voor natuur en recreatie. Die combinatie, plus de vooruitzichten van projecten op lange termijn, maken het leuk.”