Mooie cijfers, maar geen hoerasfeer bij kopstukken haven Antwerpen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Het jaarlijkse havenrapport van de Nationale Bank van België geldt al sinds de jaren ’80 als een betrouwbare – want objectiveerbare – graadmeter voor de conditie van de Belgische havens. Directeur Steven Vanackere (uiterst rechts op de foto) kwam het rapport maandagavond toelichten in het Havenhuis. Vanackere, in een ver verleden nog voorzitter van de haven van Brussel, kon de aanwezigen alvast vertellen dat de toegevoegde waarde die de Belgische havens creëerden in 2017 eindelijk weer het niveau van pre-crisisjaar 2007 haalden en overstegen: 19,4 miljard toegevoegde waarde voor alle Belgische havens tesamen, tegenover 18,6 miljard in 2007, oftewel 4,4 miljard van het bruto binnenlands product. Telt men daar de bijdrage bij van de toeleveranciers, dan klimt dat aandeel zelfs tot 8%. De helft van die groei speelt zich af in Antwerpen. Een niet-maritieme activiteit, met name de chemie, blijkt de grote aanjager van de toegevoegde waarde te zijn, meer dan de klassieke goederenbehandeling. Qua tewerkstelling zorgt de goederenbehandeling dan weer wel voor de grootste toename. Een meer gedetailleerde analyse van de cijfers leest u hier

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.