Negen drugsuithalers in ademnood uit container bij ECT gehaald

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer
De uithalers werden aangetroffen in een container op de Delta Terminal van ECT in Rotterdam
De uithalers werden aangetroffen in een container op de Delta Terminal van ECT in Rotterdam © Havenbedrijf Rotterdam

Negen uithalers zijn maandag uit een container gehaald bij ECT in Rotterdam. Ze hadden gebeld omdat ze in ademnood zaten. De mannen zijn gearresteerd. Volgens de Rotterdamse politie zijn er de afgelopen anderhalve week 110 uithalers aangehouden.

Het was wel een heel bijzonder telefoontje maandagochtend in Rotterdam naar het noodnummer 112. Van een man die met acht kameraden in een container op de Delta Terminal van ECT zat en er niet meer uit kon, terwijl de zuurstof opraakte. Hij vroeg of de nooddiensten hen er kon uithalen. Voor de politie was het duidelijk: dit waren uithalers, helpers van drugssmokkelaars die schuilen in een container om vervolgens ’s nachts cocaïne uit een andere container te halen. Vermoedelijk was de deur van hun tijdelijke behuizing dichtgevallen en kwamen ze in de problemen. 

Boomstammen

Overigens is niet duidelijk wie uiteindelijk de nooddiensten heeft gebeld. Niet een van de aangehouden mannen, want de gsm waarmee werd gebeld, werd niet in de container aangetroffen. Het Rotterdamse dagblad AD citeert een politiewoordvoerder: “Ze zaten in een container met boomstammen. Daardoor zou er minder zuurstof geweest zijn in de container en verkeerden de negen in ademnood. Maar intussen zijn ze allemaal weer in orde. Het gaat om mannen tussen 18 en 23 jaar.”

Ware plaag

Volgens de Rotterdamse politie zijn uithalers in de haven op dit moment ‘een ware plaag’. Zo werden de afgelopen anderhalve week ruim 110 uithalers gesnapt. Ter vergelijking: in heel 2020 ging het om 281. Eerder deze zomer beleefden de opsporingsdiensten nog een recordweek in de haven en plukten ze 7.851 kilo cocaïne uit containers. Die had een straatwaarde van 589 miljoen euro. Het is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb een doorn in het oog. In het AD zegt hij: “Criminelen sluiten zich met eten, drinken en gereedschap in een lege container op. Als het moment daar is, breken ze een andere container open en nemen ze drugs mee. Ze weten waar die container staat en welk nummer die heeft. Dat gaat dus met hulp van binnenuit. We zien dat regelmatig. Eerder deze maand snapte de politie op de Tweede Maasvlakte nog negen verdachten die het naaktstrand waren opgerend. Een van die uithalers had zich zelfs uitgekleed om niet op te vallen.”

Gefrustreerd

Voor het Openbaar Ministerie (OM) is het lastig insluipers aan te pakken. Want als het OM niet kan bewijzen dat iemand cocaïne kwam ophalen, blijft het bij een boete van 90 euro. Dat frustreert de Rotterdamse burgemeester. “Soms zie je de insluipers na twee dagen alweer op een terminal. Ik kan ze een boete van 2.500 euro opleggen als ze een tweede keer worden gesnapt. Maar je zou iemand eigenlijk een jaar in de cel moeten zetten als hij voor de tweede keer op het terrein wordt aangetroffen. Want die 2.500 euro betaalt de baas wel. Het geld klotst bij deze organisaties tegen de plinten.” Aboutaleb wil, net als het OM, een aanpassing van de wet. “Onbevoegd rondlopen op een terminal is nu namelijk vergelijkbaar met het betreden van het tuintje van je buurman.” Het Nederlandse parlement buigt zich op dit moment over een voorstel om indringers maximaal een jaar lang op te kunnen sluiten.

Deurganckdok

Ook Antwerpen heeft te maken gehad met uithalers die in paniek raakten. Twee cocaïnesmokkelaars belden twee jaar geleden zelf de politie nadat ze tijdens het uithalen van drugs opgesloten raakten in een zeecontainer aan het Deurganckdok. De mannen werden bevrijd en overgebracht naar het ziekenhuis. In de container werd een grote lading cocaïne aangetroffen.

Adrie Boxmeer