Maersk schrapt tienduizend banen door terugval in containerlijnvaart

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
'Maersk Horsburgh'
‘Maersk Horsburgh’ © Stefan Verberckmoes

De Deense scheepvaartgigant Maersk rapporteerde een sterke daling van de winst en inkomsten in het derde kwartaal van 2023. De carrier meldt dat het zijn wereldwijde personeelsbestand wil inkrimpen tot minder dan 100.000.

Maersk publiceerde op vrijdag 3 november 2023 zijn derdekwartaalcijfers en deelde in het financieel verslag mee dat het zijn wereldwijde personeelsbestand wil inkrimpen van 110.000 posities begin 2023 tot minder dan 100.000 “om de gevolgen van de uitdagende marktomstandigheden op te vangen”, aldus Maersk.

Nog 3.500 jobs bedreigd

De carrier schrapte al 6.500 banen tot op vandaag. “Gezien de verslechterende prijsvooruitzichten in de divisie Ocean voeren we de maatregelen op en zullen we het personeelsbestand verder verminderen met 3.500 posities, waarvan maximaal 2.500 in de komende maanden en de resterende in 2024”, schrijft Maersk. “Dat zal het wereldwijde personeelsbestand terugbrengen tot minder dan 100.000 posities.”

In combinatie met de maatregelen die al in 2023 zijn genomen om de kosten in de hand te houden, zullen de totale kostenbesparingen voor 2024 naar verwachting ongeveer 600 miljoen dollar bedragen.

Nieuwe normaal

“Onze industrie wordt geconfronteerd met een ‘nieuwe normaal’ met een matige vraag, lage vrachttarieven en een aanzienlijke inflatiedruk in onze kostenbasis”, zegt Vincent Clerc, CEO van Maersk, in de verklaring. “Sinds de zomer van 2023 zien we in de meeste regio’s een overcapaciteit. Die leidt tot prijsdalingen en geen merkbare toename van scheepsrecyclage of stilliggende schepen”, meldt hij verder. “Gezien de uitdagende tijden die voor ons liggen, hebben we verschillende kosten- en beheersingsmaatregelen versneld om onze financiële prestaties veilig te stellen.”

De totale geconsolideerde inkomsten bedroegen 12,1 miljard dollar vergeleken met 22,8 miljard dollar in het derde kwartaal van 2022. Dat is een daling van 47%. De operationele winst zakte terug van 10,9 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar.

27 miljoen dollar verlies

De ebit (de operationele inkomsten voor aftrek van rente en belasting) binnen de divisie Ocean, was negatief met 27 miljoen dollar. Dat is een forse daling ten opzichte van de 8,7 miljard dollar die in het derde kwartaal van 2022 werd geboekt. Het verlies is vooral het gevolg van de “aanzienlijke druk op de tarieven, specifiek voor de vaarroutes tussen Azië en Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika”, meldt Maersk.

Maersk verwacht voor het boekjaar 2023 een operationele winst tussen 9,5 miljard en 11 miljard dollar.

Gouden tijden voorbij

De groep waarschuwde in augustus al voor een sterke daling van de wereldwijde vraag naar containertransport over zee als gevolg van de trage economische groei en de voorraadvermindering in de nasleep van de coronapandemie. Het contrast met de gouden tijden tijdens COVID-19 is groot. Eind 2022 deelden rederijen nog ‘coronabonussen‘ uit, sommige gelijk aan meer dan een jaarsalaris. Spoel door naar vandaag en datzelfde personeel riskeert nu zijn job te verliezen nu de sector vecht tegen kelderende tarieven en een overaanbod aan schepen in de markt.

Antwerpen

Of er al dan niet jobs zullen sneuvelen bij Maersk in Antwerpen, is nog niet bekend. Toon Pierré, gedelegeerd bestuurder van Maersk Line Belgium, was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Maersk schrapt tienduizend banen door terugval in containerlijnvaart – Flows

Maersk schrapt tienduizend banen door terugval in containerlijnvaart

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
'Maersk Horsburgh'
‘Maersk Horsburgh’ © Stefan Verberckmoes

De Deense scheepvaartgigant Maersk rapporteerde een sterke daling van de winst en inkomsten in het derde kwartaal van 2023. De carrier meldt dat het zijn wereldwijde personeelsbestand wil inkrimpen tot minder dan 100.000.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.