Huts wil consumptiecheque van 500 euro ook voor havenarbeiders

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen
Fernand Huts, Katoen Natie (archieffoto)
Fernand Huts, Katoen Natie (archieffoto) © Bart Timperman

De consumptiecheque van 500 euro waarmee de regering-De Croo het loonoverleg weer vlot hoopt te trekken, kan rekenen op een voorstander: Fernand Huts. Werkgeverskoepel Cepa bekijkt de maatregel in overleg met alle werkgevers.

De consumptiecheque van 500 euro kwam als compromis uit de bus in het kader van het moeizame loonoverleg tussen vakbonden en werkgevers. Concreet krijgen bedrijven die ondanks de COVID-pandemie goed geboerd hebben de mogelijkheid om hun medewerkers via de consumptiecheque een eenmalige premie van maximum 500 euro te schenken. Opvallend: Huts is er ook voorstander van dat de havenarbeiders deze cheque krijgen.

Hart en ziel 

Katoen Natie-topman Fernand Huts laat in een mededeling weten voorstander te zijn van het systeem. “Katoen Natie en Indaver zijn heel tevreden met de mogelijkheid tot toekenning van een consumptiecheque ter waarde van 500 euro”, klinkt het. “Leden van Katoen Natie en Indaver hebben zich met hart en ziel ingezet tijdens de coronacrisis. Het is een verdiende beloning om alle werknemers de consumptiecheque van 500 euro toe te kennen.” Het is wel nog wachten tot alle modaliteiten bekend zijn vooraleer tot uitkering kan worden overgegaan. 

Cepa: “Bespreken met werkgevers”

Cepa, de koepel van werkgevers in de haven van Antwerpen, wil het voorstel eerst goed bespreken met de andere havenwerkgevers. “De consumptiecheque past in de huidige loononderhandelingen. We moeten nu als havenwerkgevers bekijken hoe deze maatregel kan passen in een sociaal akkoord voor onze sector”, zegt Cepa-woordvoerder Yann Pauwels. “De consumptiecheque is vooral bedoeld om bedrijven die het goed gedaan hebben de mogelijkheid te geven hun mensen extra te belonen. Uit de recente cijfers van de Nationale Bank van België mag blijken dat de situatie niet voor alle bedrijven even rooskleurig is. Het voorstel van Katoen Natie is een mooie blijk van appreciatie voor de medewerkers en onze havenarbeiders, maar we moeten dit op sectorniveau nog bespreken in het kader van de sectorakkoorden die op basis van het nationaal loonoverleg worden afgelsoten. Die gesprekken zijn gepland voor na de zomer.”

Michiel Leen