Installatie staalreuzen in haven Gent zet CO2 om in grondstof plastic

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
Arcelor Mittal Gent
Arcelor Mittal Gent © ArcelorMittal

In North Sea Port Gent slaan staalgiganten ArcelorMittal en Tata Steel en chemieconcern Dow de handen in elkaar om hoogovengas te verwerken tot grondstof voor plastic. De pilootinstallatie in de Gentse haven is eind april klaar voor de eerste tests.

Het consortium van Dow Benelux, ArcelorMittal, Tata Steel, Universiteit van Gent, TNO en het Institute for Sustainable Proces Technology (ISPT) werkt sinds november 2018 aan het Steel2Chemicals-project om de CO2-uitstoot – veroorzaakt door de staal- en petrochemische industrie – te reduceren. Het pilootproject wil hoogovengas geschikt maken voor de synthese van nafta: de grondstof die in de chemie-industrie gebruikt wordt voor de productie van plastics.

Buisreactor

Om te testen hoe (opgeschoond) hoogovengas het best wordt omgezet in waardevolle grondstoffen voor de chemische industrie, is een CO-conversie-pilootfabriek gebouwd. Die bestaat uit een 12 meter lange buisreactor. De proeffabriek werd recent verhuisd naar Gent waar Dow de pilot plant zal testen met hoogovengas van ArcelorMittal.

Grote fabriek kleiner

De Universiteit van Gent onderzoekt of het product uit de pilootinstallatie inderdaad aan de verwachtingen voldoet en gebruikt kan worden als grondstof voor de stoomkrakers van Dow. Daarnaast probeert TNO een methode te ontwikkelen om ook de stikstof uit het hoogovengas te verwijderen. Als dat lukt, kan de grote fabriek straks een stuk kleiner worden gemaakt, omdat er minder gas doorheen hoeft te stromen.

Verder analyseert de Universiteit van Gent de data uit de pilot plant om te berekenen hoeveel CO2 het concept voorkomt en tegen welke kostprijs. Als het pilootproject succesvol en economisch haalbaar blijkt, wordt gekeken of er een demonstratiefabriek op grotere schaal kan worden gerealiseerd.

Yannick De Spiegeleir