Alexander Saverys nieuwe CEO van Euronav

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Alexander Saverys
Alexander Saverys © CMB

De Belgische redersfamilie Saverys staat opnieuw aan de top van de Antwerpse tankerrederij Euronav. Alexander Saverys is benoemd tot de nieuwe CEO van Euronav. Hij volgt de tijdelijke CEO Lieve Logghe op.

Onder de titel ‘een nieuw hoofdstuk voor Euronav’, stuurde de carrier het nieuws de wereld in dat zowel de raad van toezicht als de directieraad zijn gewijzigd. De aankondiging volgt een dag nadat de aandeelhouders van Euronav de deal met het Noorse Frontline hebben goedgekeurd. Die deal betrof onder meer de verkoop van een deel van de vloot aan Frontline en het staken van alle juridische procedures tegen Frontline.

Aandelenverkoop van kracht

Op 22 november 2023 verwierf CMB het belang van Frontline in Euronav. Het gaat om een belang van 26,12%, waarmee het totale belang uitkomt op 49,05%.

Bijgevolg namen John Fredriksen (topman van Frontline), Grace Reksten Skaugen, Cato H. Stonex en Ole Henrik Bjørge ontslag als leden van de raad van toezicht om de nieuwe raad van toezicht in staat te stellen Euronav naar zijn nieuwe strategie te leiden.

Julie De Nul, Patrick De Brabandere en Marc Saverys (stichter van Euronav) zullen binnen de raad van toezicht worden vervoegd door Catrien Scheers (Fast Lines Belgium), Patrick Molis (voorzitter van rederij Compagnie Nationale de Navigation en bestuurder van Sabena Technics) en Bjarte Bøe.

Exit

De verantwoordelijkheden van Lieve Logghe, Brian Gallagher, Alex Staring en Thierry De Grieze in de directieraad werden beëindigd. Zij zullen op adviserende basis aan Euronav verbonden blijven tot eind december 2023 om een vlotte overgang en overdracht te verzekeren.

General counsel Sofie Lemlijn en general manager Hellas Michail Malliaros zullen bij het bedrijf blijven in hun respectievelijke functies, maar zullen niet langer lid zijn van de directieraad.

Nieuw topteam

De raad van toezicht heeft unaniem beslist om Alexander Saverys te benoemen als nieuwe CEO van Euronav. Alexander Saverys is ook CEO van de CMB Groep. Hij heeft Delphis opgericht in 2004, een transportbedrijf voor shortseacontainers. Hij werd bestuurder van CMB in 2006 en is CEO van CMB sinds september 2014.

Ludovic Saverys vervoegt Euronav in de directieraad als chief financial officer. Ludovic Saverys is de chief financial officer van CMB en de general manager van Saverco.

Michael Saverys vervoegt de directieraad als chartering officer. In 2009 trad hij toe bij CMB als chartering director van Bocimar International, en hij is lid van de raad van bestuur en het directiecomité van CMB.

Maxime Van Eecke vervoegt Euronav als chief commercial officer. Hij begon zijn carrière als legal counsel voor de CMB Groep in 2005 en werd managing director van Delphis, de containerdivisie van CMB, in 2014. In 2021 werd hij benoemd tot chief commercial officer van de CMB groep. Sinds 2022 is hij lid van de raad van bestuur van CMB.

Benoit Timmermans vervoegt Euronav als chief strategy officer. Vandaag is hij chief strategy officer van de groep en lid van het directiecomité. Hij is verantwoordelijk voor de Chemische divisie en de aankoop van koolstofvrije brandstoffen. Hij is lid van de raad van bestuur van CMB.

We zijn blij dat de deal met Frontline en Famatown effectief is geworden. Het laat ons toe om een nieuw hoofdstuk te schrijven voor Euronav

“We zijn heel blij dat de deal met Frontline en Famatown effectief is geworden. Het lost de strategische en structurele impasse in Euronav op en laat een nieuwe raad van toezicht en een nieuwe directieraad toe om een nieuw hoofdstuk te schrijven voor Euronav”, zegt Alexander Saverys. “Onze onmiddellijke focus zal zijn om het bedrijf te blijven runnen als het best-inclass tankerplatform, terwijl we tegelijkertijd met de nieuwe raad van toezicht zullen bespreken hoe we een strategie rond diversificatie en decarbonisatie kunnen uitvoeren.”

Marc Saverys: “Na vele maanden van onzekerheid kunnen we eindelijk aankondigen dat de impasse bij Euronav is opgelost. Ik wil al onze collega’s van Euronav bedanken voor hun geduld en harde werk. Na van 2003 tot 2015 voorzitter van de raad van toezicht geweest te zijn, ben ik trots en vereerd om mijn taken opnieuw op te nemen. Met energie, doorzettingsvermogen en passie beginnen we aan een nieuwe reis voor Euronav.”

Alexander Saverys nieuwe CEO van Euronav – Flows

Alexander Saverys nieuwe CEO van Euronav

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Alexander Saverys
Alexander Saverys © CMB

De Belgische redersfamilie Saverys staat opnieuw aan de top van de Antwerpse tankerrederij Euronav. Alexander Saverys is benoemd tot de nieuwe CEO van Euronav. Hij volgt de tijdelijke CEO Lieve Logghe op.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login