Flows organiseert rorocongres in Zeebrugge: sector onder hoogspanning

Nieuws, Scheepvaart
Koen Dejaeger
Roroterminal Zeebrugge
Roroterminal Zeebrugge © Port of Antwerp-Bruges

Wereldwijd worden er meer auto’s getransporteerd dan ooit tevoren en er wordt verwacht dat dat aantal alleen maar zal toenemen. Dat brengt heel wat opportuniteiten met zich mee, maar ook uitdagingen. Daarom organiseert Flows op 15 mei 2024 het ‘Roro Congres’ in Zeebrugge.

Als sectorplatform wil Flows de professionals uit de supplychain bijeenbrengen rond inhoudelijk relevante thema’s. Dat doen we door kwalitatieve evenementen te organiseren waar kennisdeling en dialoog centraal staan. Op woensdag 15 mei 2024 organiseren we het eerste ‘Roro Congres’ in de ABC Toren in Zeebrugge, het eerste inhoudelijke event over de dynamische wereld van de rorosector. Als grootste rorohaven van Europa is Zeebrugge de uitgelezen locatie voor dit event.

Dat er veel auto’s getransporteerd worden, is goed voor het rorotransport en goed voor de havens, maar hoe krijgen we al die wagens op hun bestemming? Ook het sterk toenemende aantal elektrische wagens brengt de nodige uitdagingen met zich mee, niet in het minst op het vlak van veiligheid.

Binnenvaartstrop

Zowel Zeebrugge, Antwerpen als North Sea Port zijn toegangspoorten voor diverse roroactiviteiten. Hoe zorgen we ervoor dat de hinterlandontsluiting loopt als een trein? Met name de recente uitbouw van spoorfaciliteiten schept nieuwe mogelijkheden, maar voor de binnenvaartstrop rond Brugge is er vooralsnog geen oplossing.

Ook het intelligent gebruik van ruimte komt aan bod, want al die auto’s moeten ook ergens worden gestockeerd. Multistorage-parkings zijn daarvoor een oplossing, als ze tenminste vergund raken. Dat vormt een uitdaging voor de verdere uitbouw van de roroactiviteiten in Zeebrugge.

Daarnaast komt ook duurzaamheid aan bod. Vandaag nemen diverse spelers al initiatieven, maar zullen die voldoende zijn om in regel te zijn met de Europese ‘Green Deal’? En kan de strenge regelgeving worden verzoend met de economische activiteiten? Met name het nieuwe emissiehandelssysteem (ETS) kan onze havens parten spelen. Het is met de nieuwe emissierechten veel duurder om met schepen tot onze havens te varen dan wanneer ze in Zuid-Europa zouden aanleggen.

Over deze en nog meer thema’s gaan we in gesprek met tal van stakeholders uit de sector. Wie dat zijn, leest u op de website.

Terminalbezoek

Vooraleer we samenzitten met de experts uit de sector heeft u eveneens de mogelijkheid om twee van de grootste roroterminals in Zeebrugge te bezoeken. Zowel de terminals van Wallenius Wilhelmsen Logistics als International Car Operators (ICO) staan op de planning.

Met het rorocongres brengen we de professionals uit de sector samen. Het event vindt plaats op woensdag 15 mei 2024 in de namiddag in de ABC Toren in Zeebrugge. Gezien het internationale belang, zal de voertaal tijdens het event Engels zijn.

Via deze link vindt u alle info. Inschrijven kan dan weer via deze link.

Flows organiseert rorocongres in Zeebrugge: sector onder hoogspanning – Flows

Flows organiseert rorocongres in Zeebrugge: sector onder hoogspanning

Nieuws, Scheepvaart
Koen Dejaeger
Roroterminal Zeebrugge
Roroterminal Zeebrugge © Port of Antwerp-Bruges

Wereldwijd worden er meer auto’s getransporteerd dan ooit tevoren en er wordt verwacht dat dat aantal alleen maar zal toenemen. Dat brengt heel wat opportuniteiten met zich mee, maar ook uitdagingen. Daarom organiseert Flows op 15 mei 2024 het ‘Roro Congres’ in Zeebrugge.

Als sectorplatform wil Flows de professionals uit de supplychain bijeenbrengen rond inhoudelijk relevante thema’s. Dat doen we door kwalitatieve evenementen te organiseren waar kennisdeling en dialoog centraal staan. Op woensdag 15 mei 2024 organiseren we het eerste ‘Roro Congres’ in de ABC Toren in Zeebrugge, het eerste inhoudelijke event over de dynamische wereld van de rorosector. Als grootste rorohaven van Europa is Zeebrugge de uitgelezen locatie voor dit event.

Dat er veel auto’s getransporteerd worden, is goed voor het rorotransport en goed voor de havens, maar hoe krijgen we al die wagens op hun bestemming? Ook het sterk toenemende aantal elektrische wagens brengt de nodige uitdagingen met zich mee, niet in het minst op het vlak van veiligheid.

Binnenvaartstrop

Zowel Zeebrugge, Antwerpen als North Sea Port zijn toegangspoorten voor diverse roroactiviteiten. Hoe zorgen we ervoor dat de hinterlandontsluiting loopt als een trein? Met name de recente uitbouw van spoorfaciliteiten schept nieuwe mogelijkheden, maar voor de binnenvaartstrop rond Brugge is er vooralsnog geen oplossing.

Ook het intelligent gebruik van ruimte komt aan bod, want al die auto’s moeten ook ergens worden gestockeerd. Multistorage-parkings zijn daarvoor een oplossing, als ze tenminste vergund raken. Dat vormt een uitdaging voor de verdere uitbouw van de roroactiviteiten in Zeebrugge.

Daarnaast komt ook duurzaamheid aan bod. Vandaag nemen diverse spelers al initiatieven, maar zullen die voldoende zijn om in regel te zijn met de Europese ‘Green Deal’? En kan de strenge regelgeving worden verzoend met de economische activiteiten? Met name het nieuwe emissiehandelssysteem (ETS) kan onze havens parten spelen. Het is met de nieuwe emissierechten veel duurder om met schepen tot onze havens te varen dan wanneer ze in Zuid-Europa zouden aanleggen.

Over deze en nog meer thema’s gaan we in gesprek met tal van stakeholders uit de sector. Wie dat zijn, leest u op de website.

Terminalbezoek

Vooraleer we samenzitten met de experts uit de sector heeft u eveneens de mogelijkheid om twee van de grootste roroterminals in Zeebrugge te bezoeken. Zowel de terminals van Wallenius Wilhelmsen Logistics als International Car Operators (ICO) staan op de planning.

Met het rorocongres brengen we de professionals uit de sector samen. Het event vindt plaats op woensdag 15 mei 2024 in de namiddag in de ABC Toren in Zeebrugge. Gezien het internationale belang, zal de voertaal tijdens het event Engels zijn.

Via deze link vindt u alle info. Inschrijven kan dan weer via deze link.