Gemeenten en Duits gasbedrijf redden waterstoffabriek Zeebrugge

Nieuws, Varia
Roel Jacobus
Locatie Hyoffwind Zeebrugge
Locatie Hyoffwind Zeebrugge © RJ

De bouw van waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge kan definitief van start gaan. Colruyt-dochter Virya Energy vond na het vertrek van Fluxys, nieuwe partners in de Duitse wereldspeler in industriële gassen Messer, Vlaamse Energieholding en Z-Kracht.

“Er is een definitieve investeringsbeslissing voor het Hyoffwind-project in Zeebrugge”, meldt Virya Energy. Dat bedrijf voor duurzame energie werd in 2019 opgericht door Colruyt Group en Korys, een investeringsfonds van de familie Colruyt. “We kunnen nu de eerste hernieuwbare waterstoffabriek beginnen bouwen met een vermogen van 25 megawatt in België. De eerste moleculen voor de mobiliteit en industrie zullen in 2026 geproduceerd worden.”

Daarmee is een hindernissenparcours – typisch voor de ontwikkeling van pioniersprojecten – tot een goed einde gekomen. De groepen Colruyt en Fluxys lanceerden in 2019 het idee voor groene waterstofproductie door middel van elektrolyse met stroom uit offshorewindparken. De eerste keuze van Zeebrugge (nabij de offshorewindparken) boven Antwerpen (nabij de industrie) werd begin 2020 gemaakt. Het project werd daarna verder uitgetekend in samenwerking met aannemers Besix (voor de gebouwen) en John Cockerill (technische installaties). Eind 2022 werd een eerste omgevingsvergunning bekomen maar door een aantal nieuwe technische inzichten, werd die in april dit jaar geactualiseerd.

 Ontwerp waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge (c) Hyoffwind
Ontwerp waterstoffabriek Hyoffwind in Zeebrugge (c) Hyoffwind

Duits gasbedrijf

Ondertussen was in 2023 Fluxys “om regulatoire reden” uit het project gestapt. Dat betekende een groot verlies van een partner met kennis van de gasmarkt en financiële draagkracht. Virya Energy presenteert nu als nieuwe medestanders de Duitse wereldspeler in industriële gassen Messer en investeringsvehikel Hyoffgreen. Dat is een 51%-49% samenwerking tussen Vlaamse Energieholding (VEH) en Z-Kracht, twee investeringsfondsen voor hernieuwbare energie met als aandeelhouders Vlaamse gemeenten.

“Investeren in groene waterstof is niet alleen een milieubeslissing, het is een blauwdruk voor een duurzame toekomst. Wij richten ons op het ontwikkelen van technologieën die de productieprocessen van onze klanten milieuvriendelijker, efficiënter en veiliger maken”, zegt Virginia Esly, CEO van Europa van Messer. De groep noemt zich ’s werelds grootste privéspecialist in industriële gassen, met een uitgebreid netwerk en veel ervaring in de productie, logistiek en levering van waterstof.

Zeebrugge goed gelegen

Hyoffwind komt in de Barlenhuisstraat in de achterhaven van Zeebrugge. De elektrolyser krijgt een capaciteit van 25 megawatt, die naar 100 megawatt opgeschaald kan worden. Er zal gewerkt worden met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, via windturbines en zonnepanelen bijvoorbeeld. Zeebrugge is strategisch goed gelegen als aanlandingspunt voor offshorewindenergie en internationaal knooppunt van gasleidingen. Daardoor past Hyoffwind in de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om een grote rol te spelen in een toekomstig waterstofnetwerk dat productiesites en industriële zones in Noordwest-Europa met elkaar verbindt.

Tot slot het kostenplaatje: in 2022 circuleerde een investeringsbedrag van 60 miljoen euro, maar dat is volgens het persagentschap Belga intussen tot 80 miljoen euro opgelopen. De Vlaamse regering kende eerder dit jaar een subsidie van 30 miljoen euro toe, met de hulp van het herstelplan van de Europese Unie (NextGenerationEU).