Port of Antwerp-Bruges sloopt schuilplaats mensensmokkel in Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Leegstaand magazijn aan Visartsluis Zeebrugge
Leegstaand magazijn aan Visartsluis Zeebrugge © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges kreeg van het provinciebestuur een vergunning om een loods in slechte staat naast de Visartsluis in Zeebrugge te slopen. Het pand werd bovendien meermaals gebruikt als schuilplaats voor mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk.

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen verleende een sloopvergunning voor een voormalig magazijn en werkplaats naast de Visartsluis in Zeebrugge. Het magazijn staat leeg en is in slechte staat, waardoor het volgens de vergunningsaanvraag geen meerwaarde voor de toekomst biedt. Daarnaast gebeurt de sloop ook in het kader van de openbare veiligheid en volksgezondheid.

“De afgelopen jaren was er een problematiek van het illegaal bewonen van gebouwen voor één tot twee dagen door transmigranten op doorreis naar Groot-Brittannië. Hierbij werden vaak inbreuken gepleegd op art. 135§2 van de Nieuwe Gemeentewet, in verband met openbare zindelijkheid, gezondheid en veiligheid. Er worden dikwijls etensresten, vuilnis en soms zelfs uitwerpselen achtergelaten die op hun beurt ongedierte aantrekken en tot verspreiding van ziektes kunnen bijdragen. Algemeen kan gesteld worden dat alle leegstaande panden in de nabijheid van de haven een potentieel risico vormen om zich ongemerkt op te houden, met alle gevolgen van dien.” Zo staat in het aanvraagdossier.

Gras zaaien

Het te slopen gebouw staat op een perceel in de Lanceloot Blondeellaan 1, ten zuidwesten van de Visartsluis aan het begin van de achterhaven. Het pand is bijna 400 m2 groot. De vrijgekomen grond zal met gras ingezaaid worden. De locatie ligt in het gebied dat gereserveerd is voor het toekomstige complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge.

Vorig jaar werd al een vergunning bekomen voor het slopen van drie voormalige woningen van de havenkapiteins en sluisknechten. In de wijk die in de werfzone komt te liggen, worden ook onteigende huizen gesloopt en door tijdelijke grasperken vervangen.

Port of Antwerp-Bruges sloopt schuilplaats mensensmokkel in Zeebrugge – Flows

Port of Antwerp-Bruges sloopt schuilplaats mensensmokkel in Zeebrugge

Nieuws, Havens
Roel Jacobus
Leegstaand magazijn aan Visartsluis Zeebrugge
Leegstaand magazijn aan Visartsluis Zeebrugge © Port of Antwerp-Bruges

Port of Antwerp-Bruges kreeg van het provinciebestuur een vergunning om een loods in slechte staat naast de Visartsluis in Zeebrugge te slopen. Het pand werd bovendien meermaals gebruikt als schuilplaats voor mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk.

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen verleende een sloopvergunning voor een voormalig magazijn en werkplaats naast de Visartsluis in Zeebrugge. Het magazijn staat leeg en is in slechte staat, waardoor het volgens de vergunningsaanvraag geen meerwaarde voor de toekomst biedt. Daarnaast gebeurt de sloop ook in het kader van de openbare veiligheid en volksgezondheid.

“De afgelopen jaren was er een problematiek van het illegaal bewonen van gebouwen voor één tot twee dagen door transmigranten op doorreis naar Groot-Brittannië. Hierbij werden vaak inbreuken gepleegd op art. 135§2 van de Nieuwe Gemeentewet, in verband met openbare zindelijkheid, gezondheid en veiligheid. Er worden dikwijls etensresten, vuilnis en soms zelfs uitwerpselen achtergelaten die op hun beurt ongedierte aantrekken en tot verspreiding van ziektes kunnen bijdragen. Algemeen kan gesteld worden dat alle leegstaande panden in de nabijheid van de haven een potentieel risico vormen om zich ongemerkt op te houden, met alle gevolgen van dien.” Zo staat in het aanvraagdossier.

Gras zaaien

Het te slopen gebouw staat op een perceel in de Lanceloot Blondeellaan 1, ten zuidwesten van de Visartsluis aan het begin van de achterhaven. Het pand is bijna 400 m2 groot. De vrijgekomen grond zal met gras ingezaaid worden. De locatie ligt in het gebied dat gereserveerd is voor het toekomstige complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge.

Vorig jaar werd al een vergunning bekomen voor het slopen van drie voormalige woningen van de havenkapiteins en sluisknechten. In de wijk die in de werfzone komt te liggen, worden ook onteigende huizen gesloopt en door tijdelijke grasperken vervangen.