Nieuwe mobiele havenkraan Stukwerkers aangekomen aan Grootdok Gent

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

De kraan die vandaag gelost wordt, heeft een hefvermogen van 125 ton en een giek van 51 meter. De 460 ton wegende kraan werd eerder deze zomer gemonteerd en uitvoerig getest in Marghera, de commerciële haven van Venetië. Van daaruit werd ze, volledig gemonteerd, met het heavy-liftschip ‘Eemslift Nelli’ naar het Grootdok in de haven van Gent vervoerd. Tegen de middag zou de kraan gelost zijn.

Eerste van drie

Stukwerkers bestelde in totaal drie nieuwe kranen bij Italgru. In januari 2020 worden nog twee kranen met elk een hefcapaciteit van 140 ton geleverd.

“Het gaat deels om vervanging, deels om uitbreiding van het kraanpark door kranen met zwaardere hefcapaciteiten. Dat is een trend die we zeven jaar geleden hebben ingezet toen de op dat moment zwaarste mobiele kraan van België werd geleverd, een Liebherr MHK 600. Aangezien het om mobiele kranen gaat, zijn ze inzetbaar op alle kaaien en voor alle commodities”, zegt Pascal Eggermont, director van Stukwerkers Group.

Koen Heinen