DFDS werkt mee aan autonome truck Vera voor haven Göteborg (+ video)

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Volvo Trucks stelde het futuristische voertuig Vera vorig jaar voor. Het is een eerste elektrische autonome oplossing met een onlineverbinding, ontworpen voor repetitieve taken in logistieke centra, fabrieken en havens. Vera is geschikt om grote hoeveelheden goederen te vervoeren over korte afstanden. Dat gebeurt aan een snelheid van 40 km/u.

Om het systeem in de praktijk uit te werken, zal de constructeur samenwerken met DFDS. Het voertuig zal autonoom containers vervoeren tussen een warehouse van de ferry- en logistiekgroep in een industriegebied nabij de haven van Göteborg en een containerterminal. Die rit gaat deels over openbare wegen. Vandaag worden voor deze continue stromen conventionele trucks ingezet.

“Het doel is om een verbonden systeem te implementeren dat bestaat uit verschillende Vera-voertuigen die worden bewaakt via een verkeerstoren. Zo ontstaat een naadloze en constante stroom die voldoet aan de eisen voor grotere efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid. De samenwerking met DFDS is een eerste stap om Vera te implementeren in een bestaande transporttaak”, zegt Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions bij Volvo Trucks.

Nog veel hordes

Maar het zal nog enkele jaren duren vooraleer de autonome voertuigen effectief operationeel zijn. “Er moeten zowel door Volvo als door DFDS een aantal hordes genomen worden. Vera wordt al uitvoerig getest op gesloten terrein, maar ze moet nog verder ontwikkeld worden op het vlak van technologie en operationeel beheer, en er zijn nog aanpassingen nodig aan de infrastructuur. Pas dan zullen de voertuigen volledig operationeel zijn. Een van de prioriteiten daarbij zijn de veiligheidsmaatregelen om te voldoen aan de maatschappelijke vereisten voor veilige zelfrijdende transporten”, legt Volvo Trucks communicatieverantwoordelijke Sara Kuylenstierna uit. Volgens haar is het daarom niet mogelijk om vandaag al een tijdsschema naar voren te schuiven.

Er is niet alleen voor Volvo werk aan de winkel. “Ook voor DFDS zijn de uitdagingen groot”, voegt ze toe. “Om het totale transportsysteem te implementeren zijn aanpassingen aan de infrastructuur nodig. Zo moeten er geautomatiseerde poorten komen bij de terminals, om maar één voorbeeld te noemen.”

De Vera’s zijn geconnecteerde voertuigen. Zij zullen moeten kunnen communiceren met een controletoren voor het krijgen en verwerken van de opdrachten. Ook dit systeem – dat wel nog met een operator zal werken – moet nog uitgewerkt worden.

Eerste stap

“Deze opdracht is een eerste stap. Naarmate Volvo Trucks meer ervaring opdoet, kan Vera mogelijk ook worden ingezet in vergelijkbare toepassingen als aanvulling op de huidige transportoplossingen”, zegt Karlsson tot slot.

Bij het project zijn niet alleen Volvo Trucks en DFDS betrokken. Het initiatief wordt uitgevoerd met steun van het Zweedse Innovation Agency Vinnova, het Zweedse bureau voor wegtransport en het Zweedse energieagentschap in het kader van het strategische onderzoeks- en innovatieprogramma voor voertuigen (FFI).

Philippe Van Dooren