Eutraco opent in recordtijd nieuwe logistieke site in Sint-Niklaas

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren

Eutraco had al een magazijn van 19.000 m² in Sint-Niklaas, waar ook sinds medio 2018 een eigen ‘boutique’ expeditiebedrijf gevestigd is, Eutraco Solutions. “Voor twee bestaande klanten die wilden uitbreiden en een nieuwe klant in de chemie openen we nu een extra magazijn van 30.000 m²”, zegt CEO Serge Gregoir. “In het nieuwe gebouw zullen vooral halffabricaten en verpakte goederen voor de chemie opgeslagen worden, maar geen gevaargoed.”

Het gaat om een bestaand gebouw dat al een tijdje leegstond. “We hebben de sleutel op 1 maart gekregen en op geen week tijd hebben we het gebouw met ons team klaargestoomd voor de activiteiten. De klant voerde al op 6 maart een audit uit, die positief was. Dat was een huzarenstuk van het hele team, omdat het gebouw ook werd aangepast om aan een ‘operation clean sweep’ te beantwoorden. Dat is een programma dat een forse opgang kent in de chemie. Het houdt in dat producten niet in het milieu mogen terechtkomen bij een incident”, legt Gregoir uit.

Vanaf 15 maart wordt het nieuwe magazijn gevuld. “Dan komen de eerste achttien containers aan voor die nieuwe klant. Overigens zal dat het normale ritme zijn, met achttien aankomende containers en zestien vertrekkende opleggers per dag. Het gaat om zeer snel roterende goederen. Geen pallet zal langer dan vier weken in het magazijn blijven.”

Sint-Niklaas grootste site

Met net geen 50.000 m² is Sint-Niklaas nu de grootste logistieke site van Eutraco. “In Roeselare hebben we 31.000 m² – 25.000 m² eigen magazijnen en een huurpand van 6.000 m² – en in Charleroi nog eens 12.000 m². In Roeselare willen we nog dit jaar starten met de bouw van een nieuwe warehouse van ongeveer 20.000 m². De precieze oppervlakte staat nog niet vast want we bespreken nog met de klant in welke mate de nieuwe activiteiten worden geautomatiseerd. Naar verwachting start de bouw nog dit jaar.”

Dat Sint-Niklaas nu zo’n grote rol speelt binnen Eutraco heeft volgens Gregoir te maken met de uitstekende ligging. “We volgen de klant, natuurlijk, maar ook de ligging speelt in het voordeel van die locatie: de haven van Antwerpen en de chemie zijn nabij, er is genoeg bekwaam personeel en de locatie is minder congestiegevoelig”.

In Sint-Niklaas heeft Eutraco vandaag een zestal logistieke medewerkers en vijf mensen in het expeditiekantoor. “In het nieuwe gebouw komen er zes nieuwe medewerkers bij”, klinkt het tot slot.

Philippe Van Dooren