Ongeval containers ‘Nero’ van zaterdag blijkt tweede op rij

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Bij het ongeval zaterdag aan de Noordzeeterminal in Antwerpen raakten achttien containers over boord. Ze konden door de havendiensten naar de kant gesleept worden. Een bergingsbedrijf zette ze op de kade. Volgens het Havenbedrijf bevatten de containers wel degelijk lading. Welke precies, is niet duidelijk. “Er was geen impact op het milieu. Ondertussen loopt het onderzoek naar zowel de oorzaak als de verantwoordelijkheid van het ongeval”, zegt de woordvoerster van het Havenbedrijf.

Tweede incident

Voor het binnenschip ‘Nero’ is dit het tweede incident in minder dan een jaar, zo meldt Gazet van Antwerpen (GVA). In mei verloor het binnenschip vijftien containers na een aanvaring met een pijler van de Lillobrug. Het is moeilijk uit te maken of er een oorzakelijk verband is tussen beide ongevallen, dan wel of het om louter toeval gaat. 

Bij het ongeval zaterdag begon de bovenste laag containers op de duwbak plots te schuiven. Dit kunt u zien op de video die we zaterdag publiceerden. Daarbij raakte de duwbak los van het binnenschip en vielen de containers in de Schelde. Naar de oorzaak is het voorlopig gissen. Tegenover GVA zei binnenvaartspecialist Paul Lambrechts dat het zowel kan gaan om een fout bij het laden, waardoor de lading instabiel werd, als door een fout in het opgegeven gewicht van de containers.

Koen Heinen