Havendag 2023: kraan besturen in Vlissingen en op de foto in Terneuzen

Nieuws, Havens
Jan-Kees Verschuure
Zonnedak bij Verbrugge Terminals in Vlissingen-Oost
Verbrugge Terminals in Vlissingen-Oost © Verbrugge International

Zaterdag 6 mei in Vlissingen en Terneuzen (7 mei in Gent, waarover later meer) organiseert North Sea Port de Havendagen 2023. Het programma behelst een bezoek aan een 80-tal bedrijven, virtuele rondleidingen, demonstraties en rondvaarten.

In het Havendagdorp op het terrein bij Damen Shiprepair in Vlissingen-Oost (Sloehaven) kan de bezoeker door een vr-bril de kerncentrale van Borsele bekijken. Je kan er een kraan besturen en een loodsladder beklimmen, kennismaken met de activiteiten van douane en Koninklijke Marechaussee, en meedoen met de Zeeuwse heftruck cup.

Verschillende bedrijven openen hun poorten voor publiek. Tijdens de bedrijfsbezoeken komt de bezoeker meer te weten over radioactief afval, de onderstellen van windparken op zee, de volautomatische containerterminal en de op- en overslag van droge bulkgoederen. Daarnaast kan worden meegevaren met de Westerschelde Ferry (Vlissingen-Breskens).

Terneuzen

In het Havendagdorp in Terneuzen aan het Portaal van Vlaanderen (Beneluxweg) kan een binnenvaartschip worden bezocht, met een treintje over de Nieuwe Sluis worden gereden, en zijn er demonstraties van duikers. Met een kraansimulator wordt de op- en overslag van containers op een zeeschip nagebootst. Bij de meewerkende bedrijven wordt onder meer gedemonstreerd hoe verpakkingen voor de voedselindustrie worden gemaakt en worden opgeslagen in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn.

Er is een bustour naar het Terneuzen Industriepark, waar de gevestigde bedrijven bouwstenen voor consumptiegoederen maken, klein chemisch afval wordt verwerkt en gerecycleerd staal wordt gebruikt voor de auto-industrie. De bezoeker kan er kennismaken met de op- en overslag van droge bulkgoederen of op de foto met een grote havenkraan. Ook zijn er ieder uur rondvaarten op het kanaal Gent-Terneuzen, langs de werf van de Nieuwe Sluis.

Pendelbussen

Alle activiteiten op zaterdag 6 mei 2023 vinden plaats tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Vanuit de beide Havendagdorpen in Vlissingen en Terneuzen vertrekken pendelbussen naar de diverse bedrijven. Meer informatie over de verplichte reserveringen voor rondleidingen en rondvaarten is te vinden op de website van de Havendagen North Sea Port 2023.

Havendag 2023: kraan besturen in Vlissingen en op de foto in Terneuzen – Flows

Havendag 2023: kraan besturen in Vlissingen en op de foto in Terneuzen

Nieuws, Havens
Jan-Kees Verschuure
Zonnedak bij Verbrugge Terminals in Vlissingen-Oost
Verbrugge Terminals in Vlissingen-Oost © Verbrugge International

Zaterdag 6 mei in Vlissingen en Terneuzen (7 mei in Gent, waarover later meer) organiseert North Sea Port de Havendagen 2023. Het programma behelst een bezoek aan een 80-tal bedrijven, virtuele rondleidingen, demonstraties en rondvaarten.

In het Havendagdorp op het terrein bij Damen Shiprepair in Vlissingen-Oost (Sloehaven) kan de bezoeker door een vr-bril de kerncentrale van Borsele bekijken. Je kan er een kraan besturen en een loodsladder beklimmen, kennismaken met de activiteiten van douane en Koninklijke Marechaussee, en meedoen met de Zeeuwse heftruck cup.

Verschillende bedrijven openen hun poorten voor publiek. Tijdens de bedrijfsbezoeken komt de bezoeker meer te weten over radioactief afval, de onderstellen van windparken op zee, de volautomatische containerterminal en de op- en overslag van droge bulkgoederen. Daarnaast kan worden meegevaren met de Westerschelde Ferry (Vlissingen-Breskens).

Terneuzen

In het Havendagdorp in Terneuzen aan het Portaal van Vlaanderen (Beneluxweg) kan een binnenvaartschip worden bezocht, met een treintje over de Nieuwe Sluis worden gereden, en zijn er demonstraties van duikers. Met een kraansimulator wordt de op- en overslag van containers op een zeeschip nagebootst. Bij de meewerkende bedrijven wordt onder meer gedemonstreerd hoe verpakkingen voor de voedselindustrie worden gemaakt en worden opgeslagen in een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn.

Er is een bustour naar het Terneuzen Industriepark, waar de gevestigde bedrijven bouwstenen voor consumptiegoederen maken, klein chemisch afval wordt verwerkt en gerecycleerd staal wordt gebruikt voor de auto-industrie. De bezoeker kan er kennismaken met de op- en overslag van droge bulkgoederen of op de foto met een grote havenkraan. Ook zijn er ieder uur rondvaarten op het kanaal Gent-Terneuzen, langs de werf van de Nieuwe Sluis.

Pendelbussen

Alle activiteiten op zaterdag 6 mei 2023 vinden plaats tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Vanuit de beide Havendagdorpen in Vlissingen en Terneuzen vertrekken pendelbussen naar de diverse bedrijven. Meer informatie over de verplichte reserveringen voor rondleidingen en rondvaarten is te vinden op de website van de Havendagen North Sea Port 2023.