Offshoreplatform Baltic Eagle klaar voor vertrek uit Hoboken

Nieuws, Havens
Bart Meyvis
Baltic Eagle
Offshoreplatform voor windenergie Baltic Eagle © Belga - Photo David Pintens

Het offshoreplatform voor windenergie Baltic Eagle, gebouwd bij Equans in Hoboken, is klaar voor vertrek richting de Baltische zee. Daar zal het transmissieplatform energie tot bij een half miljoen Duitse gezinnen brengen.

Het Baltic Eagle offshore windpark is een 476MW (Megawatt) windproject – en het tweede grootste Duitse – dat wordt gebouwd in de Baltische Zee, ongeveer 30 km ten noordoosten van het Duitse eiland Rügen. De bouw van het windpark begon in april 2022 en zou eind 2024 operationeel moeten zijn. De jaarlijkse stroomopwekkingscapaciteit van het project wordt geraamd op 1,9 TWh, wat naar verwachting voldoende is om 475.000 huishoudens van groene stroom te voorzien gedurende een jaar.

België koploper

Het offshoreplatform voor het windpark werd gebouwd in Hoboken en is klaar om in december over het water te vertrekken richting de Baltische zee. Met de aanbouw van het platform in ons land, bevestigt België zijn plaats als koploper in wind op zee.

“Dit is het vredesproject van onze tijd”, zegt minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen). “Dankzij de expertise hier kunnen onze bedrijven wereldwijd klimaatoplossingen exporteren. Dit is opnieuw een concrete stap zodat wind op zee de grootste elektriciteitscentrale wordt in Europa.”

De bouw van het platform stond onder leiding van Equans, Smulders (eveneens uit Hoboken), 50Hertz (het Duitse filiaal van Elia Group) en het Spaanse Iberdrola.

Stroom voor Duitsland

“Zo voorkomt de Baltic Eagle een jaarlijkse CO2-uitstoot van bijna een miljoen ton”, aldus hoogspanningsnetbeheerder Elia. “Het transmissieplatform zal later via twee onderzeese hoogspanningskabels, van elk 90 km lang, aangesloten worden op het Duitse hoogspanningsstation van Lubmin.” Dat hoogspanningsstation ontvangt de exportkabels van het windpark en zet het spanningsniveau om. De elektriciteit wordt daarna via onderzeese kabels geïnjecteerd op het Duitse hoogspanningsnet.