Telex: Aertssen, CMB, tablets Zeebrugge, bio-lng en giftige jerrycans

Nieuws, Douane
Julie Desmet
Inzamelingsactie Aertssen Group voor collega's getroffen door de wateroverlast
Inzamelingsactie Aertssen Group voor collega’s getroffen door de wateroverlast © Aertssen Group

Aertssen Group heeft een hulpactie opgezet voor medewerkers die zijn getroffen door de wateroverlast, de Centrale van Werkgevers Zeebrugge geeft aan alle 2.000 havenarbeiders een tablet en de 11.000 Duitse zeevarenden krijgen loonopslag.

TABLETS –  

De Centrale van Werkgevers Zeebrugge geeft aan alle – ongeveer 2.000 – havenarbeiders een tablet. Die actie past in de overschakeling naar aanwerving via de nieuwe online applicatie MyJob vanaf begin 2022. Het systeem zal gelden voor zowel de havenarbeiders op timetable (registratie werkloosheid) als in de losse pool (ingaan op werkaanbod). (RJ)

GIFTIGE JERRYCANS – 

Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende waarschuwt voor blauwe jerrycans die in het weekend van 24-25 juli kunnen aanspoelen aan de Belgische kust. De jerrycans zijn in de Noordzee terechtgekomen tijdens de bevoorrading van een schip en bevatten chemische stoffen die brandwonden kunnen veroorzaken. De diensten roepen op om de jerrycans niet te openen en de 112 te verwittigen bij vondst. (JD)

CMB – 

De Belgische maritieme groep CMB, die in de containersector actief is via de divisie Delphis, heeft een bestelling geplaatst voor dual-fuel nieuwbouwschepen die op groene ammoniak zullen varen. Dat meldt de Franse databank Alphaliner. CMB hoopt het eerste schip van dit type in 2024 in de vaart te hebben. Meer info is voorlopig nog niet bekend. (JD) 

BIO-LNG – 

De terminal Fluxys LNG in Zeebrugge kreeg voor de behandeling van bio-lng een International Sustainability & Carbon Certification (ISCC). Met die certificatie op zak, loopt van 1 tot 30 juli een marktbevraging. Fluxys mikt op de toenemende interesse voor bio-lng vanuit de scheepvaart en industrie. Uit een recent onderzoeksinitiatief van containerrederij MSC blijkt dat de maritieme wereldspelers in die brandstof een serieuze mogelijkheid zien om hun emissies te verlagen. (RJ)

AERTSSEN GROUP – 

Het Stabroekse bouwbedrijf Aertssen Group steekt zijn collega’s en hun families die getroffen zijn door de wateroverlast in ons land, een hart onder de riem. De groep richtte ‘Aertssen Ensemble’ op. “De beelden die ons de laatste dagen bereiken, zijn hartverscheurend. Om onze getroffen collega’s te steunen en de aangerichte schade op te ruimen, stellen we onze machines (graafkranen, containers enzovoort) beschikbaar, gaan we intern op zoek naar huishoudspullen en kleding (zie foto), helpen we met lokale transporten vanuit de gemeente Stabroek naar Luik en schakelen we verschillende vrijwilligers in om te helpen”, meldt Aertssen Group. Ook doneerde het familiebedrijf een som van 25.000 euro aan Rode Kruis-Vlaanderen. (JD) 

ASK ROMEIN – 

Het Nederlandse staalconstructiebedrijf ASK Romein, onder meer actief in de offshore, heeft in Vlissingen-Oost de voormalige scheepswerf de Donge gekocht. Hierdoor kan het grotere bruggen en offshoreconstructies bouwen en rechtstreeks over het water transporteren. Met de aankoop wil het bedrijf op termijn naar een hoger marktsegment doorstoten. ASK Romein heeft ook een vestiging in Westmalle. (AB)

VERDI – 

De Duitse vakbond ver.di en het Zentralverband der deutschen Seehafenbetriebe (ZDS) hebben een akkoord bereikt over een loonopslag van 3% voor de 11.000 Duitse zeevarenden. Ook wordt de jaarlijkse vakantiebonus met 60 euro opgetrokken. Het akkoord gaat met terugwerkende kracht in op 1 juni 2021 en is twaalf maanden geldig. Dan komen de sociale partners opnieuw bijeen om te onderhandelen over een collectief akkoord en de lonen. (JD)