Fednav, Euronav, DAF, ECS, Van Hool, ‘Ark’, ammoniak, drones en storm

Nieuws, Varia
Charlotte De Noose
De 'Ark' in het Antwerpse Kattendijkdok
De ‘Ark’ in het Antwerpse Kattendijkdok © Bart Meyvis

Denis Van Hool overleden, Hugo De Stoop van Euronav kreeg vergoeding van 2,8 miljoen euro, Zeebrugge verwacht storm, ECS wil in Zeebrugge een vergunning om een voormalige truckwash te slopen.

DAF –

Vrachtwagenconstructeur DAF lanceert een nieuw systeem voor online fleet management: PACCAR Connect. PACCAR Connect bestaat uit een aantal componenten: hardware en software in de truck, een uitneembare tablet (optie) in de cabine en een online portal dat op vrijwel elk vast en mobiel device kan worden geraadpleegd. PACCAR Connect biedt zo altijd en overal realtime inzicht in de prestaties van individuele voertuigen en de volledige vloot, in de logistieke processen en in de rijstijl van chauffeurs. (YDS)

DE STOOP –

Hugo De Stoop, ex-CEO van de Antwerpse olietankerrederij Euronav kreeg over 2023 een vergoeding van 2,8 miljoen euro. Dat bedrag bestaat hoofdzakelijk uit een ‘uitzonderlijk item’ (lees: een ontslagvergoeding) van 1,7 miljoen euro en een kortetermijnbonus van 0,66 miljoen euro. Zo meldt De Tijd. Hij kreeg over de 4,5 eerste maanden van het jaar ook een basisvergoeding van 140.000 euro en bestuurdersvergoeding van 292.000 euro. Financieel directeur Lieve Logghe, die De Stoop na zijn vertrek tijdelijk verving, had recht op een ontslagvergoeding van bijna 1 miljoen euro. De Stoop was bijna twintig jaar in dienst bij Euronav. Hij was er jaren financieel directeur en volgde in 2019 Paddy Rodgers op als CEO van de tankerrederij. (JD)

STORM –

Port of Antwerp-Bruges waarschuwt voor een stormachtige wind vandaag maandag 15 april. In Zeebrugge worden pieken van 8 beaufort uit westelijke tot westnoordwestelijke richting verwacht. Dat kan een invloed hebben op het scheepvaartverkeer, de sluis- en havenactiviteiten en de beschikbaarheid van sleepboten. De terminals worden ook gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen. (RJ)

AMMONIAKTERMINAL –

Het bedrijf dat een Vlissingse ammoniakterminal wil bouwen, moet de risico’s beter onderzoeken, zegt de commissie die advies uitbrengt aan de provincie Zeeland. Evolution Terminals wil een terminal realiseren voor opslag van 850.000 kuub ammoniak en biobrandstoffen. Het onderzoek dat het bedrijf heeft aangeleverd bij de vergunningsaanvraag is onvoldoende. Zo is het effect op bedrijven in de buurt niet goed uitgewerkt, is niet duidelijk via welke routes wordt getransporteerd en wat de risico’s daarvan zijn. Ook zijn de gevolgen voor de natuur zijn niet in kaart gebracht. (JKV)

‘ARK’ –

Het drijvende evenementenplatform, de ‘Ark’ heeft een nieuwe ligplaats. Vooraleer het schip naar zijn nieuwe ligplaats werd gebracht in het Kattendijkdok, ter hoogte van de Mexicobrug, ging het nog eerst langs bij EDR in Antwerpen voor zijn vijfjaarlijkse controle. Daar werd de romp met zo’n 5 ton staal verstevigd, zo meldt GVA. Het schip zal de volgende vijf jaar in het Kattendijkdok blijven liggen. Wanneer de aanleg van de kanaaltunnels achter de rug is zal de ‘Ark’ terugkeren naar zijn vertrouwde plaats naast het Pomphuis. Flows was op 22 juni 2023 medeorganisator van een uitverkochte Belgisch-Nederlandse havendag in de ‘Ark’. (BM)

FEDNAV –

John Michielssen wordt de nieuwe directeur van Fednav Atlantic Lakes Line (FALLine), de dochterdivisie van de Canadese bulkrederij Fednav, in Antwerpen. Nu is hij nog actief als head of Cargo Operations. Michielssen volgt Etienne De Vel op, die op 2 juli 2024 met pensioen gaat. De Vel was meer dan 30 jaar actief bij Fednav, waarvan 24 jaar als hoofd van FALLine. “Zijn toewijding, strategisch inzicht en zijn indrukwekkende staat van dienst maken dat ik er alle vertrouwen in heb dat hij FALLine in de toekomst naar nog meer succes zal leiden”, zegt De Vel. (JD)

DRONES –

Onder het Belgische voorzitterschap van de EU verzamelde de Belgische dronewereld op woensdag 10 april 2024 in het Antwerpse havenhuis voor het event ‘U-space in de praktijk’. Het event werd georganiseerd door de Belgische vicepremier en minister van Mobiliteit, George Gilkinet. Onder andere dronebedrijf A Drone Logistics Company (ADLC) tekende present met zijn cargodrones. Het bedrijf zal stalen vervoeren tussen chemiereus BASF naar het labo van SGS, maar zal zijn diensten ook aanbieden aan andere bedrijven binnen de Antwerpse haven. Integrator en toekomstig U-space serviceprovider SkeyDrone presenteerde er zijn eerste BVLOS (buiten het zicht van de piloot)-vlucht dat het recent uitvoerde op de actieve luchthaven van Droneport in Sint-Truiden. Het bedrijf deed daar een eerste perimeterinspectie op afstand vanuit het eigen controlecentrum. Nergens in België zijn er meer officiële dronevluchten dan in de Antwerpse haven. (BM)

VAN HOOL –

Denis Van Hool, een van de telgen van de failliete busbouwer Van Hool, is op zaterdagavond 13 april 2024 overleden, zo meldt Het Laatste Nieuws. Van Hool, die al een tijdje met zijn gezondheid sukkelde, werd 91. Denis Van Hool is een van de acht zonen van de stichter van het bus- en opleggerbedrijf,  Bernard Van Hool en vader van de laatste CEO van het bedrijf Filip Van Hool. Op woensdag 10 april werd het failliete bedrijf overgenomen door het Nederlandse VDL en het Duitse Schmitz Cargobull. (BM)

ECS –

Transport- en logistieke groep ECS vraagt op de Transportzone in Zeebrugge een vergunning om een voormalige truckwash te slopen. ECS wenst het perceel van 1.550 m2 vrij te maken om tijdelijk – gedurende drie jaar – trailers en vrachtwagens te stallen. Het terrein ligt op de hoek van de Kraakstraat en de Koggenstraat. De operator motiveert de aanvraag met een “nijpend tekort aan ruimte voor het plaatsen van trailers, in afwachting van de beschikbaarheid van een aanpalend perceel voor het inrichten van een parkeerterrein”. (RJ)

ANTWERPSE RING –

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf maandag 15 april 2024 werken uit aan het wegdek van de Antwerpse Ring (R1). Tussen de Silvertoptorens op het Kiel en het knooppunt Antwerpen-Oost wordt de NGCS-techniek (Next Generation Concrete Surface) toegepast waarbij fijne groeven in het betonnen wegdek worden geslepen. Door de groeven wordt het geluid gereduceerd. AWV beperkt de verkeershinder door uitsluitend ’s nachts te werken en meestal blijven twee rijstroken beschikbaar voor het verkeer. De werken starten vanaf maandag 15 april op de rijrichting naar Gent en schuiven vanaf het knooppunt Antwerpen-Oost op richting de brug van de Kolonel Silvertopstraat. Begin juni wisselen de werken van kant en wordt de rijrichting naar Nederland aangepakt. Tegen begin september moet de hele klus in beide richtingen voltooid zijn. (YDS)

WERKEN E19 –

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op maandagavond 15 april 2024 om 20.00 uur met asfalteringswerken op de E19 richting Antwerpen, en op twee locaties van de Brusselse buitenring. De werken, die tot en met vrijdagochtend 26 april om 6.00 uur duren, volgen elkaar op en worden alleen ’s avonds en ’s nachts en tijdens weekdagen uitgevoerd. De eerste nacht start de aannemer langs de E19 richting Antwerpen ter hoogte van Brucargo. Vanaf dinsdagavond 16 april tot vrijdag 19 april krijgen de rijstroken van de parallelweg in Strombeek-Bever/Wemmel richting Jette, op de Brusselse buitenring, een opknapbeurt. Nadien is de tweede locatie op de Ring aan de beurt: ter hoogte van de tunnel Groenendaal in Hoeilaart richting Zaventem wordt een week lang gewerkt vanaf maandagavond 22 tot vrijdagochtend 26 april. (YDS)

Fednav, Euronav, DAF, ECS, Van Hool, ‘Ark’, ammoniak, drones en storm – Flows

Fednav, Euronav, DAF, ECS, Van Hool, ‘Ark’, ammoniak, drones en storm

Nieuws, Varia
Charlotte De Noose
De 'Ark' in het Antwerpse Kattendijkdok
De ‘Ark’ in het Antwerpse Kattendijkdok © Bart Meyvis

Denis Van Hool overleden, Hugo De Stoop van Euronav kreeg vergoeding van 2,8 miljoen euro, Zeebrugge verwacht storm, ECS wil in Zeebrugge een vergunning om een voormalige truckwash te slopen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

Ben u al abonnee?

Login