Joost Hintjens: “Antwerpen onderschat impact Zijderoute”

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Joost Hintjens
Joost Hintjens © Bart Timperman

Ligt Antwerpen wel genoeg wakker van het Chinese ‘Belt and Road Initiative?’ Die vraag houdt docent en onderzoeker Joost Hintjens al even bezig. Aanstaande donderdag legt hij de vraag voor aan een publiek van professionals op de AP Onderzoeksdag.

Op haar jaarlijkse Onderzoeksdag, aanstaande donderdag 6 mei, zet de Antwerpse AP-Hogeschool haar verschillende wetenschappelijke onderzoeken in de kijker. Een van de docenten die er een presentatie geeft, is Joost Hintjens. Hintjens doctoreerde enkele jaren geleden op een onderzoek over havensamenwerking, maar buigt zich nu over de impact van het ‘Belt and Road Initiative’, de ‘nieuwe Zijderoute’ waarmee China zijn economie wil versterken door middel van sterkere transportverbindingen met Europa. Tijdens de Onderzoeksdag presenteert Hintjens zijn bevindingen, maar hij wil vooral in discussie treden met de Antwerpse maritieme en logistieke community. “Onze kijk op onderzoek is praktijkgericht”, zegt Hintjens. “We willen onze inzichten toetsen aan de ervaringen van de mensen die dagelijks met hun beide voeten in de praktijk staan.” 

Bij de les blijven 

Tegelijkertijd is Hintjens van mening dat professionals maar beter bij de les blijven wanneer het gaat over de ambitieuze Chinese plannen. “Het ‘Belt and Road Initiative’ leeft te weinig in België”, klinkt het. “Ik vraag me af hoe dat komt. Misschien zijn we er in Antwerpen een beetje te gerust op, ook omdat de handel met China in procenten nog niet zo heel groot is – ongeveer zes procent. Maar wat als de Chinezen bijvoorbeeld hun focus richten op Noord-Italië? Dat gebied is evengoed sterk geïndustrialiseerd en ontsloten. Bovendien kan China miljardeninvesteringen doen zonder de restricties op publieke steun die de EU hanteert. Dat levert nu al projecten op zoals een omstreden autoweg in Montenegro die uiteindelijk met Chinees geld gebouwd werd. Bovendien denken de Chinese beleidsmakers op de lange termijn, in tegenstelling tot hun Europese tegenhangers.”

Wie donderdag de presentatie van Joost Hintjens’ onderzoek wil volgen en in debat gaan, kan zich hier registreren. De uiteenzetting vindt plaats tussen 15.15 uur en 16.45 uur. 

Michiel Leen