“Oplossing Calais-crisis kan alleen op hoogste niveau”

Nieuws, Douane
Philippe Van Dooren

Het werkbezoek was door Transport en Logistiek Nederland (TLN) georganiseerd voor leden van de Tweede Kamer en de Nederlandse leden van het Europarlement. De afgelopen maanden heeft de Nederlandse vervoerdersorganisatie naar eigen zeggen veel energie gestoken in het op de kaart zetten van de problemen rond Calais bij de politiek en overheid, zowel in Brussel als in Den Haag. “Langzamerhand wordt de urgentie van het probleem ingezien, maar het blijft belangrijk om de situatie onder de aandacht te houden”, aldus TLN.

Volgens van Dalen moet de aanpak van het Calais-vraagstuk op topniveau behandeld worden. “Het is Chef-Sache”, zei hij na het werkbezoek.

Chef-Sache

“Aankomend EU-voorzitter Nederland moet onder leiding van premier Rutte op korte termijn een oplossingsgericht overleg houden met in elk geval de staats- en regeringsleiders van Engeland, Frankrijk en Polen aan tafel. Ook Polen hoort bij dit topoverleg omdat er veel vrachtwagenondernemingen in Polen gevestigd zijn; veel Nederlandse maar eveneens Poolse vrachtwagenchauffeurs staan stil bij Calais. Ook Luxemburg moet bij dat overleg zijn omdat zij momenteel nog EU-voorzitter zijn, plus Commissievoorzitter Juncker”, vindt van Dalen.

Eenmalig ‘pardon’

Voor een oplossing van het probleem denkt het Nederlands Europarlementslid aan de volgende aspecten:

  • Een eenmalig ‘pardon’ voor de vluchtelingen die nu bij Calais verblijven om naar Engeland te gaan. Vervolgens sluiten en afbreken van de ‘wildcamping’ die er nu is (foto), en streng handhaven dat die niet opnieuw ontstaat.
  • Een volledige check met scanapparatuur van alle vrachtwagens die naar Engeland gaan om in de toekomst te voorkomen dat mensen hier of elders via vrachtwagens de oversteek maken.
  • Meer beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtwagens aan de Franse kant van het kanaal. “De EU heeft al aan diverse (pilot-)projecten voor beveiligde parkeerplaatsen meebetaald, dat moeten we hier ook doen. Ik wil daartoe met collega’s een amendement indienen op de Europese begroting”, zegt hij.
  • Een verplicht evenredige verdeling van vluchtelingen over de EU-lidstaten. In verhouding vangen Zweden, Duitsland en Engeland nu veel asielzoekers op.