ZIM, Renewi, Rhenus, Yang Ming, Oosterweel en slimme containers

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Dubbel stapelen containers voor fumigatie
Dubbel stapelen containers voor fumigatie © Transport Van Delm

Port of Amsterdam investeert in een waterstofdistributienet in het havengebied, ZIM verlaagt de winstverwachting voor het volledige jaar 2023, Yang Ming is minst vervuilende rederij, Renewi doet test met vervoer afval in balen. En nog meer kort nieuws.

SLIMME CONTAINERS –

Volgens het Britse adviesbureau Drewry zal het aantal slimme containers‘, dat zowel door rederijen als klanten kan worden getraceerd, in de komende vijf jaar verzesvoudigen en in 2027 goed zijn voor ongeveer 30% van het wereldwijde containervolume. Tijdens de coronacrisis leidden grote verstoringen van de supplychains tot een grotere behoefte aan duidelijkheid over waar containers zich precies bevinden op hun reis, van A naar B. Tegelijkertijd profiteerden rederijen van de hogere vrachttarieven waardoor ze konden investeren in het verbeteren van de efficiëntie van hun activiteiten door slimme containers aan te schaffen. Aangezien slimme containers detecteren wanneer er een deur wordt geopend, er temperatuursveranderingen zijn of wanneer de container wordt verplaatst, worden ze ook steeds meer ingezet als wapen in de strijd tegen drugs. (JD)

OOSTERWEELVERBINDING –

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, en Universiteit Antwerpen (UA) zullen de komende drie jaar samenwerken aan projecten die de gezondheid van de omwonenden van de Antwerpse Ring verbeteren. Zo zette de Vlaamse Regering in 2022 het licht op groen voor een maximale overkapping van de noordelijke Ring. Er worden op sommige plekken omwille van de tunnelveiligheid toch openingen gelaten waar er volgens het originele ontwerp, schouwen dienden geplaatst te worden. Een studie van het Vlaams Instituut voor Tehnologisch Onderzoek (VITO) toont nu aan dat de impact van de schouwen op de luchtkwaliteit verwaarloosbaar is. Lantis besliste daarop om geen schouwen en afzuiging op de tunnelmonden toe te passen. Wel zal de UA de luchtkwaliteit in de ringparken en rondom de tunnelmonden verder monitoren. (BM)

AMSTERDAM –

Port of Amsterdam investeert in een publiek, lagedruk-waterstofdistributienet in het havengebied van Amsterdam. De komende periode worden geïnteresseerde partijen in het havengebied gecontracteerd, zodat het net naar verwachting in 2026 in gebruik genomen kan worden. Er zijn op dit moment negen bedrijven die een intentieverklaring hebben getekend voor aansluiting op het 13 kilometer lange netwerk. Netbeheerder Firan zal het waterstofdistributienet realiseren en beheren. (JKV).

ZIM –

De Israëlische rederij ZIM heeft zijn winstverwachting voor het volledige jaar 2023 verlaagd. De carrier verwacht nu een operationele winst (ebitda) van 1,2 tot 1,6 miljard dollar. Eerder dit jaar ging ZIM nog uit van een ebitda van 1,8 tot 2,2 miljard dollar. ZIM’s bijgewerkte prognose voor het boekjaar 2023 is voornamelijk het gevolg van aanhoudend lage vrachttarieven, met name op de trans-Pacific. Omwille van de zwakke vraag, zal de volumegroei volgens ZIM ook lager uitvallen dan oorspronkelijk werd voorspeld. (JD)

RENEWI –

Afvalverwerker Renewi transporteert elke week zo’n 1,3 kiloton restafval over de weg vanuit het Nederlandse Limburg. Dat gaat gepaard met 59 transportbewegingen. Een trein kan in een keer 500 ton restafval in balen over het spoor vervoeren, evenveel als 23 vrachtwagens. Renewi en AEB Amsterdam zijn op vrijdag 7 juli samen met DB Cargo Nederland, Cabooter Venlo en Topsector Logistiek, gestart met een proefproject waarbij wordt onderzocht of het technisch haalbaar is om het afval, zonder te schredderen, te verbalen en aansluitend de balen in een treinwagon te plaatsen. Met balen kunnen volgens Renewi veel meer tonnen afval vervoerd worden, dan met los gestort afval. De test, inclusief het verbalen van afval, duurt drie weken. (BM)

RHENUS –

Het Franse filiaal van Rhenus Overland Transport heeft een belang van 5% verworven in MTA Group, een transportbedrijf gespecialiseerd in palletvervoer over heel Frankrijk. Beide bedrijven werkten al langer samen en deelden dezelfde waarden zoals respect voor mensen en voor engagementen, betrokkenheid met de klanten en langetermijnvisie, zegt Rhenus in een persbericht. MTA is een familiebedrijf dat net zijn 50e verjaardag heeft gevierd. Het bedrijf heeft een netwerk van 26 eigen agenturen en een vloot van 450 vrachtwagens en 200 trailers. Het stelt 800 mensen tewerk. Jaarlijks realiseert het meer dan een miljoen zendingen. Met hun partnership willen beide bedrijven hun knowhow in ADR, chemieproducten, speciale verpakkingsoplossingen en digitale transformatie versterken, luidt het. (KH)

YANG MING –

De Taiwanese containerrederij Yang Ming was volgens de Noorse consultant Xeneta de minst vervuilende rederij in het eerste kwartaal van 2023. “Yang Ming zette op de belangrijkste handelsroutes jongere schepen in dan zijn concurrenten en voer ook langzamer”, schrijft Xeneta. In totaal daalde in het eerste kwartaal van 2023 de CO2-uitstoot van containerschepen op maar liefst tien van de dertien belangrijkste tradelanes wereldwijd. De route tussen de Amerikaanse oostkust en het Verre Oosten kende de laagste uitstoot en was de route met de meeste verbetering sinds Xeneta in 2018 begon met meten. (JD)

GRAAN –

Rusland heeft nog geen definitief besluit genomen of het zal instemmen met een verlening van de ‘Black Sea Grain Initiative’ of de ‘graandeal’, op maandag 17 juli 2023. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij de deal in de ijskast zet totdat zijn eisen om eigen graan en kunstmest naar het buitenland te sturen, zijn ingewilligd. De Russische blokkade sinds de invasie in Oekraïne legde de uitvoer van graan en oliehoudende zaden vanuit Oekraïne stil en dreigde een zware voedselcrisis te veroorzaken in armere landen. Dankzij de graandeal konden tarwe, zonnebloemolie en kunstmest uit de Oekraïense havens vertrekken. De overeenkomst over de export van graan via de Zwarte Zee werd op 22 juli 2022 onder toezicht van de Verenigde Naties in Istanbul ondertekend. (JD)

ZIM, Renewi, Rhenus, Yang Ming, Oosterweel en slimme containers – Flows

ZIM, Renewi, Rhenus, Yang Ming, Oosterweel en slimme containers

Kort, Varia
Charlotte De Noose
Dubbel stapelen containers voor fumigatie
Dubbel stapelen containers voor fumigatie © Transport Van Delm

Port of Amsterdam investeert in een waterstofdistributienet in het havengebied, ZIM verlaagt de winstverwachting voor het volledige jaar 2023, Yang Ming is minst vervuilende rederij, Renewi doet test met vervoer afval in balen. En nog meer kort nieuws.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt toegang tot Flows?

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

Abonneer

 

 

Ben u al abonnee?

Login