Aziatische rederijen introduceren ‘slimme containers’

Nieuws, Douane
Stefan Verberckmoes

SITC Shipping en de SIPG-dochter Hai Hua willen hun volledige containerpark uitrusten met een applicatie die de gegevens over de exacte positie van de container, de temperatuur en een eventuele opening (of inbraak) automatisch kan doorsturen.

Voorzitter Xue MingYuan van SITC Shipping stelt dat de meeste rederijen een vergelijkbare dienst aanbieden. “Wij moeten nadenken over waarom klanten voor ons zouden kiezen. Als één van de eerste aanbieders van slimme containers kunnen we onze klanten tegen een zeer kleine meerkost laten zien waar hun lading zich bevindt en de containers beter beveiligen.”

Onopvallend

Loginno werkt al een tijdje aan een apparaatje dat die informatie kan doorsturen. “De uitdaging bestond eruit om een klein en onopvallend toestelletje te ontwikkelen, dat gemakkelijk geïnstalleerd kan worden en goedkoop is”, aldus het Israëlische bedrijf. Dat werd de zogenaamde AGAM1 (zie tweede foto), die op drie of zes batterijen werkt en kan communiceren met mobiele telefoons.

SITC Shipping is een intra-Aziatische carrier die 31 containerschepen met een capaciteit van 787 tot 1.808 teu exploiteert. De rederij werkt al langer met Shanghai Hai Hua Shipping (Hasco), wat de rederijdivisie van de haven van Shanghai is.

Ook de Franse carrier CMA CGM meldde deze maand dat het ‘slimme containers’ wil gaan aanbieden en investeerde daarvoor in het Franse bedrijf Traxens.