Jongeren sturen zelf LEGO-robots aan in nieuwe Havenstudio aan MAS

Nieuws, Varia
Julie Desmet
Leerkracht programmeert robots samen met een leerling.
Leerkracht programmeert robots samen met een leerling. © Julie Desmet

Het Havencentrum heeft de nieuwe Havenstudio in een paviljoen aan het MAS feestelijk geopend. Een aantal leerkrachten van de eerste en tweede graad secundair onderwijs konden in primeur al enkele programmeeropdrachten uittesten.

Met de nieuwe locatie aan het MAS op het Eilandje in Antwerpen vestigt de Havenstudio zich nabij het toekomstige belevingscentrum Havenwereld, dat in het voorjaar van 2026 zijn deuren opent voor scholen en het brede publiek op de Droogdokkensite. De Havenstudio was voorheen gevestigd in het vroegere Havencentrum in Lillo, dat eind juni 2023 de deuren sloot. Die locatie was voor veel scholen uitsluitend bereikbaar met een bus, wat de kostprijs stevig opdreef.

Beter bereikbaar

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor het Havencentrum, mocht het lint doorknippen. “Met de verhuis van deze prachtige Havenstudio naar de nieuwe locatie aan het MAS, is de Havenstudio veel beter ontsloten via het openbaar vervoer en vlotter bereikbaar. Ook kan een klas een programmeerworkshop in de Havenstudio eenvoudig combineren met een bezoek aan het MAS en aan Portopolis, wat deze educatieve uitstap nog laagdrempeliger maakt voor scholen”, zegt hij.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het APB Havencentrum, knipt het lintje door.
Gedeputeerde Luk Lemmens knipt het lintje door. (c) ProMedia

STEM-skills

In de Havenstudio krijgen jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs de kans om hun STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)-skills te trainen. Het Havencentrum daagt hen uit om zelf een containerterminal uit legoblokjes te automatiseren. Elk team krijgt een specifieke uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een straddle carrier of een trein afladen met een reach stacker. De jongeren sturen de robots zelf aan met het programmeerplatform van LEGO Education Solutions. Tegen het einde van de workshop moeten dan alle processen in de containerterminal – van de aankomst van een schip tot de afvoer van de lading naar het hinterland – werken.

Lees verder onder de foto.

Leerkrachten in het eerste en tweede secundair testen enkele programmeeropdrachten in de Havenstudio uit.
Leerkrachten in het eerste en tweede secundair testen enkele programmeeropdrachten in de Havenstudio uit. (c) ProMedia

Uniek in Vlaanderen

“Deze educatieve workshop met robots is uniek in Vlaanderen”, benadrukt Lemmens. “De Havenstudio wil jongeren hiermee enerzijds sensibiliseren voor de aanwezigheid van de wereldhaven die Antwerpen-Brugge is, en hen anderzijds enthousiasmeren voor de vele jobkansen die er liggen in de havensector”, licht hij toe. “Automatisering en digitale skills zijn erg belangrijk in tal van jobs en sectoren in de haven en worden alleen maar belangrijker. De Havenstudio past perfect in dat plaatje. Jongeren kunnen er zelf programmeren, maar leren tegelijk ook werken in teamverband en ontdekken de haven op een originele manier”, besluit hij.

Provincie Antwerpen heeft in totaal 168.500 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Havenstudio, inclusief de verhuis naar de nieuwe locatie aan het MAS.

Jongeren sturen zelf LEGO-robots aan in nieuwe Havenstudio aan MAS – Flows

Jongeren sturen zelf LEGO-robots aan in nieuwe Havenstudio aan MAS

Nieuws, Varia
Julie Desmet
Leerkracht programmeert robots samen met een leerling.
Leerkracht programmeert robots samen met een leerling. © Julie Desmet

Het Havencentrum heeft de nieuwe Havenstudio in een paviljoen aan het MAS feestelijk geopend. Een aantal leerkrachten van de eerste en tweede graad secundair onderwijs konden in primeur al enkele programmeeropdrachten uittesten.

Met de nieuwe locatie aan het MAS op het Eilandje in Antwerpen vestigt de Havenstudio zich nabij het toekomstige belevingscentrum Havenwereld, dat in het voorjaar van 2026 zijn deuren opent voor scholen en het brede publiek op de Droogdokkensite. De Havenstudio was voorheen gevestigd in het vroegere Havencentrum in Lillo, dat eind juni 2023 de deuren sloot. Die locatie was voor veel scholen uitsluitend bereikbaar met een bus, wat de kostprijs stevig opdreef.

Beter bereikbaar

Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor het Havencentrum, mocht het lint doorknippen. “Met de verhuis van deze prachtige Havenstudio naar de nieuwe locatie aan het MAS, is de Havenstudio veel beter ontsloten via het openbaar vervoer en vlotter bereikbaar. Ook kan een klas een programmeerworkshop in de Havenstudio eenvoudig combineren met een bezoek aan het MAS en aan Portopolis, wat deze educatieve uitstap nog laagdrempeliger maakt voor scholen”, zegt hij.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het APB Havencentrum, knipt het lintje door.
Gedeputeerde Luk Lemmens knipt het lintje door. (c) ProMedia

STEM-skills

In de Havenstudio krijgen jongeren van de eerste en tweede graad secundair onderwijs de kans om hun STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)-skills te trainen. Het Havencentrum daagt hen uit om zelf een containerterminal uit legoblokjes te automatiseren. Elk team krijgt een specifieke uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een straddle carrier of een trein afladen met een reach stacker. De jongeren sturen de robots zelf aan met het programmeerplatform van LEGO Education Solutions. Tegen het einde van de workshop moeten dan alle processen in de containerterminal – van de aankomst van een schip tot de afvoer van de lading naar het hinterland – werken.

Lees verder onder de foto.

Leerkrachten in het eerste en tweede secundair testen enkele programmeeropdrachten in de Havenstudio uit.
Leerkrachten in het eerste en tweede secundair testen enkele programmeeropdrachten in de Havenstudio uit. (c) ProMedia

Uniek in Vlaanderen

“Deze educatieve workshop met robots is uniek in Vlaanderen”, benadrukt Lemmens. “De Havenstudio wil jongeren hiermee enerzijds sensibiliseren voor de aanwezigheid van de wereldhaven die Antwerpen-Brugge is, en hen anderzijds enthousiasmeren voor de vele jobkansen die er liggen in de havensector”, licht hij toe. “Automatisering en digitale skills zijn erg belangrijk in tal van jobs en sectoren in de haven en worden alleen maar belangrijker. De Havenstudio past perfect in dat plaatje. Jongeren kunnen er zelf programmeren, maar leren tegelijk ook werken in teamverband en ontdekken de haven op een originele manier”, besluit hij.

Provincie Antwerpen heeft in totaal 168.500 euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Havenstudio, inclusief de verhuis naar de nieuwe locatie aan het MAS.