Taskforce, ICS, IVECO, Sensolus, Russische export en voetbaltornooien

Kort, Varia
Julie Desmet
20220308 Waaslandhavenvoetbaltornooi MLSO
Waaslandhavenvoetbaltornooi © MLSO

De Russische export is in februari al met 11,8% gedaald, Sensolus versterkt IoT-partnership met Waalse Connectic, dieselvoertuigen blijven dominant en in mei 2022 vinden opnieuw de ‘Forward Cup’ en het Waaslandhavenvoetbaltornooi plaats.

TASKFORCE – 

Om de situatie en de gevolgen van de Oekraïnecrisis op onze economie zo goed mogelijk te kunnen opvolgen, zette het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een interne multidisciplinaire taskforce op, die nauw samenwerkt met de meest getroffen sectorfederaties. Het VBO heeft ook de overheden gevraagd een ‘single point of contact’ op te richten waar ondernemingen terecht kunnen met concrete vragen. (JD)

IOT – 

Het Gentse Sensolus, gespecialiseerd in traceer- en internet of things (IoT)-technologie gaat nog nauwer samenwerken met Connectic, een Waalse integrator van IoT-toepassingen. Samen met Sensolus werkt Connectic aan schaaluitbreiding in Wallonië, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg. “De regionale aanwezigheid van Connectic in Frankrijk met lokale kantoren dicht bij de klant, stelt ons in staat om daar verder voet aan wal te zetten”, meldt Sensolus. (JD)

VOETBAL – 

Op 6 mei 2022 organiseert Young FORWARD Belgium de vijfde editie van het voetbaltornooi ‘Forward Cup‘ in Merksem. Voor meer informatie kunt u hier terecht. Op 14 mei organiseren Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) en KSK Kallo de 25e editie van het Waaslandhavenvoetbaltornooi voor bedrijven. Alle bedrijven uit de Waaslandhaven kunnen een of meerdere ploegen inschrijven. Ook deze editie is er een aparte reeks voor damesploegen. Inschrijven kan nog voor 29 april 2022. Praktische info vindt u hier. (JD)

DIESEL – 

Dieselvoertuigen blijven de Europese truckmarkt domineren. Dat meldt de Europese federatie voor auto- en vrachtwagenconstructeurs ACEA op basis van de verkoopcijfers van 2021. In de Europese Unie was 95,8% van de totale markt van middelgrote en zware bedrijfsvoertuigen vorig jaar een dieselvoertuig (96,5% in 2020). Elektrisch oplaadbare voertuigen waren goed voor 0,5% van de verkoop van nieuwe vrachtwagens in de hele regio (tegen 0,4%), terwijl voertuigen op alternatieve brandstoffen een marktaandeel van 3,6% hadden (tegen 3,0% in 2020). (YDS) 

RUSLAND – 

Door het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de Russische export in februari al met 11,8% gedaald tegenover januari. Ook de EU (-2,8%) en de VS (-3,9%) zagen hun export teruglopen. Dat meldt trans.info op basis van cijfers van het Kiel Institute. Alleen China voerde in februari 0,3% meer uit dan in januari. Ook op het vlak van import was er een daling in Rusland en de EU. Alleen de VS voerde 1,2% meer in. Volgens het Kiel Institute is de exportdaling het gevolg van de sancties tegen Rusland en de onzekerheid. Het baseerde zich voor de cijfers onder meer op het aantal scheepsbewegingen. Alleen al in de haven van Sint-Petersburg daalde het aantal verscheepte goederen met 17%. (KH)

ICS – 

De redersvereniging ICS (International Chamber of Shipping) heeft een charter voor maritieme diversiteit en inclusie gelanceerd. Het charter is opgesteld om rederijen aan te moedigen hun diversiteits- en inclusiepraktijken te verbeteren en jaarlijks te herzien. Het charter is ontworpen als een onlinetool waarbij gebruikers kunnen kiezen uit een aantal acties, beloftes en monitoring- en rapportagemetrics die zij bereid zijn te ondernemen. (JD)

IVECO –

Vrachtwagenconstructeur IVECO is gestart met logistieke en huisvestingssteun aan de Oekraïense werknemers van het bedrijf en hun gezinsleden. Ze krijgen financiële hulp. “Wij helpen ook onze collega’s en hun gezinsleden die het land mogen verlaten, als zij dat wensen”, klinkt het. IVECO onderzoekt daarnaast ook de haalbaarheid van een donatie van humanitaire goederen en hulp bij het vervoer van burgers. (YDS) 

ZANDVLIETSLUIS – 

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op woensdag 9 maart 2022 van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Landverkeer wordt omgeleid via de Frederik Hendrikbrug. (JD)