Noorwegen gaat concurrentie in goederenspoorvervoer aanwakkeren

Nieuws, Transport
Koen Heinen

Jernbaneverket nam de terminals begin dit jaar over van CargoNet, de belangrijkste vrachtoperator op het Noorse spoornet. CargoNet is eigendom van het Noorse spoorbedrijf NSB (55%) en de Zweedse vrachtoperator Green Cargo.

De spoornetbeheerder investeert momenteel 3,7 miljard kroon in bijkomende capaciteit op het netwerk en voor de terminals met het oog op een verdubbeling van de spoorvrachtvolumes tegen 2020.

Contract voorleggen

Voor het proefproject zal geen projectoproep gelanceerd worden, aangezien het niet de bedoeling is diensten aan te kopen. Jernbaneverket wil gewoon verschillende operatoren gebruik laten maken van de terminals. Het zal er wel op toezien welke operator op welke terminal actief is. Wie zijn diensten wil aanbieden op één van de terminals zal de toestemming moeten krijgen van de infrastructuurbeheerder en moet ook een contract met een spooroperator kunnen voorleggen. Voorlopig gaat het om de terminals in Ganddal en Trondheim. Als het proefproject succes heeft, zullen alle twaalf terminals vanaf 2017 opengesteld worden voor verschillende operatoren.