Chinese tanker getroffen door Houthi-raket in Rode Zee

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024.
Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024. © Frans ministerie van Defensie

Een Chinese tanker die Russische ruwe olie vervoerde naar het Indiase subcontinent, was op zaterdag 23 maart 2024 het doelwit van een spervuur van Houthi-raketten. De aanval voor de kust van Jemen is opvallend omdat ze slechts een paar dagen later plaatsvond nadat China een zogenaamde ‘deal’ sloot met de Houthi’s voor een veilige doorvaart van zijn schepen.

Volgens het Amerikaanse leger lanceerden de door Iran gesteunde Houthi-militanten op 23 maart 2024 vijf ballistische antischeepsraketten op de onder Panamese vlag varende en door China geëxploiteerde ‘MV Huang Pu’. De aanval vond plaats op 23 zeemijl ten westen van de Jemenitische haven van Mokha.

Een van de raketten raakte de aframax waarop de crew een noodoproep uitzond, maar vroeg niet om hulp, aldus het US Central Command (CENTCOM) in een verklaring op X. Het projectiel veroorzaakte een kleine brand aan boord die snel werd geblust. “Er werden geen slachtoffers gemeld en het schip hervatte zijn koers”, aldus de verklaring. Volgens maritiem veiligheidsagentschap Ambrey is het schip op weg naar de volgende aanloophaven New Mangalore in India.

Twijfel over ‘geheime deal’

Ondanks berichten over een overeenkomst voor een veilige doorvaart tussen de Chinese regering en de Jemenitische Houthi-rebellen, heeft de militante groep meerdere raketten gelanceerd op de 115.500-dwt ‘MV Huang Pu’, die eigendom is van een in Hong Kong gevestigde holding. De raketaanval op de aframax zaait dan ook twijfel over de ‘geheime deal’ van de Houthi’s met China en Rusland. Volgens Ambrey waren “de registratiegegevens van de tanker, inclusief naam en exploitant, pas in februari 2024 veranderd”.

Tot januari 2024 heette de ‘Huang Pu’ de ‘Anavatos II’ en de toenmalige eigenaar en reder deelden een adres in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt algemeen gesuggereerd dat de Houthi-strijdkrachten het schip ten onrechte hebben geïdentificeerd als een Brits schip – een van de nationaliteiten die door de Houthi’s zijn uitgekozen als doelwit – omdat ze verouderde informatie gebruikten.

De militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree, heeft geen verklaring vrijgegeven over de reden van de aanval op ‘Huang Pu’. Ook de regering van de Volksrepubliek China heeft geen uitspraken gedaan over de aanval.

De door Iran gesteunde Houthi-strijdkrachten voeren al sinds november 2023 aanvallen uit op koopvaardijschepen in de Rode Zee en de Golf van Aden die volgens hen banden hebben met Israël. Ze doen dat naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Sinds januari 2024 breiden ze de aanvallen ook uit naar Amerikaanse, Britse en verschillende andere koopvaardijschepen na aanvallen op Houthi-doelen in Jemen.

Chinese tanker getroffen door Houthi-raket in Rode Zee – Flows

Chinese tanker getroffen door Houthi-raket in Rode Zee

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024.
Een Frans fregat onderschept Houthi-raketten in de Rode Zee bij Jemen op 21 maart 2024. © Frans ministerie van Defensie

Een Chinese tanker die Russische ruwe olie vervoerde naar het Indiase subcontinent, was op zaterdag 23 maart 2024 het doelwit van een spervuur van Houthi-raketten. De aanval voor de kust van Jemen is opvallend omdat ze slechts een paar dagen later plaatsvond nadat China een zogenaamde ‘deal’ sloot met de Houthi’s voor een veilige doorvaart van zijn schepen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login