Fregat ‘Louise-Marie’ terug thuis na beschermingsmissies Midden-Oosten

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Fregat 'F931 Louise-Marie' beschermt koopvaardij in Midden-Oosten.
Fregat ‘F931 Louise-Marie’ beschermt koopvaardij in Midden-Oosten. © Defensie

De ‘Louise-Marie’ is na 17 weken inzet voor operaties in de Perzische Golf en de Rode Zee terug in de Marinebasis in Zeebrugge. Het fregat nam deel aan de Europese missies Agenor en Aspides tegen de bedreiging van de vrije doorvaart van de koopvaardij.

Het fregat ‘F931 Louise-Marie’ meerde dinsdagmorgen 9 juli in de Marinebasis in Zeebrugge aan. Het schip was in maart vertrokken voor deelname aan twee Europese missies. Operatie Agenor is de militaire pijler van EMASoH, de bewakingsmissie in de Straat van Hormuz. Die werd in 2020 op initiatief van Frankrijk gestart om de maritieme handel en veiligheid in die internationale vaarroute te waarborgen.

Met operatie Aspides waarborgt de Europese Unie de internationale maritieme handelsstromen in de Rode Zee, de regio van de Perzische Golf en de Hoorn van Afrika.

Defecte bewapening

Half april raakte bekend dat de doorvaart vanuit de Middellandse Zee naar de eindbestemming was uitgesteld. “Boordcommandant kapitein Helena Vande Gaer en de generale staf hebben beslist de trainingsperiode van het fregat te verlengen omdat eerdere trainingen en technische testen voorlopig niet het volledig beoogde resultaat haalden”, vernam persagentschap Belga bij Defensie. “De tekortkomingen worden geanalyseerd en de nodige bijsturing zal gebeuren met het oog op de voortzetting van de opdracht.”

Om veiligheidsredenen werden geen verdere details gegeven, maar diverse media maakten melding van een mislukte test met een bewapeningssysteem. Bij een simulatie van een droneaanval zou er een raket in de lanceerbuis van het afweergeschut zijn blijven steken. Uiteindelijk kon de 170-koppige bemanning tegen eind april toch richting Suezkanaal opstomen.

Woelige zee

Vooraleer vanuit het Midden-Oosten koers te zetten richting Zeebrugge, scheepten er leerlingen van de Navy Academy (NAC) in. Onderweg leerden ze het leven aan boord kennen, met inbegrip van woelige weersomstandigheden.

De ‘Louise-Marie’ werd in Zeebrugge verwelkomd door divisieadmiraal Tanguy Botman, commandant van de Marine, en generaal-vlieger Frederik Vansina, de pas aangestelde chef defensie,