Joe Biden vraagt actie tegen stijgende transportkosten

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
De haven van Long Beach
De haven van Long Beach © POLB

President Joe Biden zal de Amerikaanse transportautoriteiten vragen om actie te ondernemen tegen de anti-concurrentiële houding en hoge transportkosten bij het spoor en de scheepvaart. Dat moet de kosten voor verladers en consumenten verlagen.

Biden wil de concurrentie in de Amerikaanse economie aanwakkeren door de hoge transportkosten aan te pakken. Die stegen fors tijdens de COVID-19-pandemie, terwijl er in de transportsector een toenemende consolidatie plaatsvond.

Volgens het persagentschap Reuters heeft de president donderdag een ‘executive order’ ondertekend, gericht aan de Federal Maritime Commission (FMC) en aan de Surface Transportation Board (STB).

Daarin roept Biden de STB op om verladers bij te staan om gemakkelijker op te tornen tegen de tariefinflatie wanneer er geen concurrentie is tussen twee routes.

Van de FMC verwacht Biden dat het alle mogelijke stappen onderneemt om de Amerikaanse exporteurs te beschermen tegen de hoge kosten opgelegd door de zeescheepvaart, en om de onredelijke en onjuiste tarieven naar omlaag te halen.

Meer concurrentie moet de transportkosten voor de verladers verminderen en daardoor zullen ook de prijzen voor de Amerikaanse consument dalen.

Benadeeld

In een reactie op de actie van Biden zegt de Association of American Railroads dat de concurrentie tussen vrachtvervoerders heftig blijft en waarschuwt ervoor dat sommige hervormingen ertoe zullen leiden dat het spoor, een milieuvriendelijke vervoermodus die jaarlijks 25 miljard dollar investeert in infrastructuur, daardoor benadeeld zal worden.

Koen Heinen