Belgische zeevarenden krijgen prioritair coronavaccin

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet

Belgische zeevarenden zullen binnenkort met voorrang worden gevaccineerd. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid tijdens de Interministeriële Conferentie beslist. Het plan van aanpak wordt nog in de loop van deze week besproken.

De beslissing van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid is in lijn met het recente advies van de Hoge Gezondheidsraad om zeelui voorrang te geven. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne toont zich “tevreden dat er rekening wordt gehouden met de bijzondere omstandigheden waarin ze moeten werken”. 

“Maritiem vervoer is een belangrijke sector waarvan we de continuïteit moeten waarborgen. Zeevarenden werken in een gesloten collectiviteit volgens een onregelmatig werkpatroon en kunnen ‘s avonds niet zomaar naar huis. Bovendien zijn ze zonder vaccin ook niet in iedere haven welkom. Het is zaak om snel werk te maken van de coronavaccinatie om hun veilig grensoverschrijdend verkeer te vergemakkelijken”, klinkt het in het persbericht. 

Waardering

De taskforce vaccinatie komt in de loop van deze week bijeen om het plan van aanpak, uitgewerkt door de Koninklijke Belgische Redersvereniging (KBRV) en het Directoraat Generaal Scheepvaart, te bespreken. 

Wilfried Lemmens, directeur van de KBRV: “De beslissing is een waardering voor de inzet en het doorzettingsvermogen van de zeevarenden tijdens het voorbije jaar. Ze motiveert de zeelui ook om de komende uitdagende maanden hun essentiële taak verder te zetten.”

Julie Desmet