Slibmuur Deurganckdok moet hersteld na aanvaring

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Een current deflecting wall is een constructie bij de ingang van een dok die ervoor zorgt dat er minder sediment wordt afgezet in het dok zelf. Op die manier moet er in het dok minder gebaggerd worden. De huidige wal bij de ingang van het Deurganckdok werd beschadigd toen het containerschip ‘Heinrich Schepers’ ertegenaan voer in juli 2018. Departement Mobiliteit en Openbare Werken – Afdeling Maritieme Toegang schrijft nu een openbare aanbesteding uit om de herstelling te laten uitvoeren. Offertes moeten voor 5 december binnen zijn.

15 procent minder 

Afdelingshoofd Freddy Aerts (foto) schat in dat de werken in april 2020 kunnen aanvatten. “Normaliter zal de scheepvaart daar geen hinder van ondervinden”, zegt Aerts. “Een goed functionerende slibmuur is wel van belang omdat die de sedimentvorming in het dok met 15% reduceert. Door de schade na de aanvaring moet er nu wat meer gebaggerd worden in het dok.”

Het prijskaartje van de operatie zal pas duidelijk worden als de aanbesteding is afgerond.

Michiel Leen