Kans voor MSC om Maersk te onttronen als ’s werelds grootste

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Door bij Daewoo nog eens vijf ‘Isabella’s’ bij te bestellen, is het orderboek van MSC volgens de Franse databank Alphaliner gestegen naar 305.000 teu. Het ziet er naar uit dat de Zwitserse rederij ook nog eens een reeks schepen van 15.000 teu zal huren, die tussen januari volgend jaar en januari 2021 in de vaart komen. Wanneer dat charter bevestigd wordt, stijgt het orderboek naar 425.000 slots. Opgeteld bij MSC’s huidige vlootcapaciteit geeft dat in 2021 een totale capaciteit van 4,1 miljoen teu.

De topman van de Deense rederij Maersk, Søren Skou, verklaarde vorig jaar in november bij de voorstelling van de resultaten van het derde kwartaal dat Maersk genoeg heeft aan een vloot van zo’n 4 miljoen teu. Hij kondigde toen aan voor 2020 geen nieuwe schepen te zullen bestellen. Dit jaar zei hij dat het aandeel van de lijndiensten in de totale omzet naar omlaag moet, wat betekent dat de Deen vooral wil investeren in magazijnen, inlandtransport en logistieke dienstverlening.

Tijdelijk ingehuurd

Momenteel telt de vloot van Maersk volgens de databank van Alphaliner 699 containerschepen, samen goed voor 4,18 miljoen slots. Dat is meer dan de 4 miljoen teu die Skou voor ogen heeft, omdat momenteel extra schepen tijdelijk worden ingehuurd ter vervanging van eigen tonnage die in het droogdok ligt voor de installatie van een scrubber. Het orderboek van de Denen omvat alleen kleine intra-Aziatische feeders van 2.200 teu, samen goed voor amper 45.000 teu.

Als MSC de vloot aan het huidige tempo blijft uitbreiden en Maersk de investeringsstop in nieuwe schepen handhaaft, lijkt MSC over twee jaar de grootste containerrederij ter wereld te worden. Het is overigens niet de eerste keer dat MSC op het punt staat om Maersk in te halen. De rederij uit Genève had intussen al de nieuwe nummer één kunnen zijn, ware het niet dat de Denen door de overname van Hamburg Süd de achtervolgers (tijdelijk) van zich konden afschudden.

Stefan Verberckmoes