Extra barge-aanlegsteiger Vesta krijgt vorm met nieuwe laadarm

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Vesta Terminals, dat zich specialiseert in de opslag en transhipment van (bio)brandstoffen en petrochemicals, bouwt op haar locatie bij het Antwerpse Kanaaldok (Kaai 641-643) aan een nieuwe jetty voor binnenvaartschepen. “In de afgelopen jaren is onze activiteit in Antwerpen toegenomen, vandaar de nood voor extra barge-aanlegplaatsen”, zegt Michiel Flier, managing director voor Vesta Terminals.

Mass flow meters 

Een nieuwe laadarm, gebouwd door Kanon Loading Equipment bv, is de recentste toevoeging aan dit work in progress. Bedoeling is om in januari vanaf de nieuwe aanlegplaats schepen te laden met alle soorten brandstoffen. De installaties krijgen moderne mass flow meters, waarmee de geladen hoeveelheden nauwkeuriger kunnen worden gemonitord. “Daardoor kun je ook twee schepen beladen vanuit eenzelfde tank”, weet Flier. De installatie voldoet aan de strengste wettelijke normen.

Het bouwen zelf gebeurt door bouwbedrijf Artes. Bij de werken werd 210 ton beton gestort en werd een geprefabriceerd platform ter plaatse gebracht met de hijsbok ‘Brabo’, de varende kraan van het Antwerpse Havenbedrijf. Over het prijskaartje blijft Vesta liever discreet. “Dit is een investering in een betere service voor onze klanten, in het licht van de toegenomen activiteit op onze Antwerpse vestiging”, besluit Flier. 

Michiel Leen