Gekapseisd autonoom vaartuig: klaar voor nieuwe poging oversteek

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

Het autonome vaartuig was op donderdag 25 juli vertrokken in Les Sables d’Olonne. Het had iets meer dan 370 van in totaal 7.000 kilometer afgelegd toen het in een zware storm terechtkwam en kapseisde. “Normaal komt het vaartuig vanzelf terug recht, maar dat is niet gebeurd”, zegt Pieter-Jan Note, een van de teamleden.

Het vaartuig werd gerecupereerd en teruggebracht naar de vertrekplaats: Les Sables d’Olonne. Van daaruit is het overgebracht naar het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende, een van de sponsoren van het project.

Plan van aanpak

De ‘Mahi One’ heeft ondertussen een eerste schouwing ondergaan. “Op het eerste gezicht is aan de buitenkant alles in orde. Binnenin was er wel wat water ingesijpeld door het ondersteboven drijven, maar dat is er al uitgehaald en vormt geen groot probleem. We moeten nu de elektronica nog bekijken en onderzoeken wat er is misgegaan met de stabiliteit. Daar is zeker een oplossing voor. Uiteindelijk heeft het vaartuig de storm goed doorstaan. We gaan nu met de teamleden een plan van aanpak opmaken voor een nieuwe poging”, besluit Note.

Koen Heinen