Ferrymaatschappijen vrezen 50 km lange files na harde brexit

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen

In een interview met de Britse zender BBC zeggen vertegenwoordigers van de ferryoperatoren dat ze geen vrachtwagens mogen vervoeren die niet over de juiste documenten beschikken. DFDS alleen al vervoert jaarlijks 1,2 miljoen vrachtwagens tussen Dover en Calais of Duinkerke. Heel wat Britse verladers beschikken volgens de rederij nog niet over de juiste documenten of zijn niet vertrouwd met de situatie. Dat kan gedurende enkele weken of zelfs maanden tot grote problemen in de havens leiden, zegt DFDS.

Ook de Franse havenoperator Port Boulogne Calais verwacht dat de rederijen vrachtwagens zullen weigeren die administratief niet in orde zijn.

10.000 vrachtwagens per dag

Vrachtwagens die toekomen zonder de juiste papieren hebben minstens 24 tot 48 uur nodig om dit in orde te brengen. Ondertussen kunnen ze nergens heen. Uit een eerdere Britse studie is gebleken dat een bijkomende controle van slechts twee minuten kan leiden vijftig kilometer file rond Dover. De Britse ferryhaven verwerkt dagelijks ongeveer tienduizend vrachtwagens.  

Koen Heinen