Jonge scheepsagenten vieren 5 jaar ASV: The Next Generation (+ foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

“Location, location, location!” moeten ze bij ASV: The Next Generation gedacht hebben. De Antwerpse maritieme community was in groten getale aanwezig op het lustrumfeest van de ASV-jongerenafdeling. Het prachtige uitzicht op de rede van Antwerpen, gecombineerd met een vleug mooi zomerweer, vormde het ideale kader voor een geanimeerd jubileumfeest. 

ASV-voorzitter Philippe Oyen verbaast zich in zijn gelegenheidstoespraak over het feit dat de ASV weliswaar bijna 120 jaar bestaat, maar pas vijf jaar geleden een jongerenafdeling in het leven riep. De zoektocht naar nieuw talent in de scheepvaartbedrijven verliep zo moeizaam dat de vereniging besloot er iets aan te doen. ASV: The Next Generation was geboren. “Die instroom van nieuw talent blijft belangrijk. Hier staat de nieuwe generatie ASV-bestuurders. Misschien zit er wel een halvegare tussen die gek genoeg is om voorzitter te willen worden.” 

Havenschepen Annick De Ridder, zelf dochter van een scheepsagent, feliciteert op haar beurt de jongeren. “Scheepsagenten zijn de ambassadeurs van de rederijen bij loodsen, expediteurs, havens en verladers. ASV: The Next Generation slaat de brug tussen onderwijs en bedrijfsleven. We zijn in Antwerpen nog te bescheiden over wat de haven betekent voor de Vlaamse economie: 150.000 jobs, 20 miljard toegevoegde waarde, dankzij de inzet van werkgevers en werknemers die niet alleen cash, maar ook tijd investeren in de haven.”

Jongerenvoorzitter Dieter Devis (links op foto 2) brengt nog eens in herinnering waarom The Next Generation werd opgericht. “Op mijn twaalfde was scheepsagent niet mijn droomjob. Volstrekt onterecht natuurlijk. Ons hoofddoel is dan ook: de job in de kijker zetten, de jeugd enthousiast maken. Studenten aanspreken op school, en sociale media en employer branding horen daarbij.”

Engagement

Devis roemt ook het engagement van zijn leden: 30% van de leden is actief in een van de werkgroepen. Hij roept de ASV-leden op om young potentials te blijven voordragen voor lidmaatschap van ASV: The Next Generation. “Niet alle leden doen dat”, weet directeur Eddy Wouters (rechts op foto 2). “Er is wat koudwatervrees, schrik dat de jongeren via de vereniging bij een andere werkgever terechtkomen. Alsof de vereniging de enige aanleiding zou zijn. Geef mensen de ruimte om te groeien, om ‘extra muros’, buiten hun bedrijf, contacten te leggen en het dynamische, evoluerende sociale weefsel van deze sector te verkennen.” 

Werk verdergezet

Manuela Van Rijmenant was destijds de eerste voorzitter van ASV: The Next Generation. Zij heeft intussen de maritieme sector verruild voor de consultancy, maar kon op dit lustrumfeest natuurlijk niet ontbreken. “Ik werkte destijds eigenlijk op de expeditieafdeling bij ICO”, lacht ze. “De opzet was duidelijk: zorgen voor een instroom aan nieuw talent. Ik voel me vereerd om hier vandaag uitgenodigd te zijn. Het is mooi om te zien dat ons initiële werk is verdergezet.”

Tombola

Drie bezoekers gaan naar huis met een extra prijs. Elke naambadge heeft immers een nummer gekregen, waarbij ‘onschuldige hand’ Ann Wuyts (MSC – foto 3) de winnende lotjes trekt. De gelukkigen (foto 4) winnen een helikoptervlucht boven de Antwerpse haven. 

Meer sfeerbeelden van het jubileum vindt u eerstdaags op de Facebookpagina van ASV: The Next Generation.

Michiel Leen