Primeur: voor het eerst Amerikaans aardgas in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Nadat al een paar testleveringen plaatsvonden van Russisch aardgas – in afwachting dat komende zomer de vaste routine met Yamal start – ontdekten ook de Amerikanen Zeebrugge als aardgashaven. Vorige zondag leverde de ‘Meridian Spirit’ voor het eerst gas vanuit Freeport (Texas) in de Golf van Mexico. Daar werd een voorheen importinstallatie voor een vloeibaar aardgas omgebouwd tot een exportsite. De Amerikanen maken er sinds kort vloeibaar aardgas (lng) op basis van schaliegas. De ‘fractioning’-methode om schaliegas te ontginnen, wordt door milieuactivisten afgekeurd maar wordt niettemin sinds een tiental jaar in de VS op grote schaal ontwikkeld. Het Free Port LNG Project heeft de ambitie om de grootste Amerikaanse exporteur te worden. Voor Fluxys LNG was het de eerste keer dat het Amerikaans vloeibaar aardgas ontving in Zeebrugge.

Daags voordien, op zaterdag, was het bij Fluxys ook al druk met de maidentrip van de gloednieuwe gastanker ‘Shinsu Maru’ (foto). Die liep op 15 februari van stapel op scheepswerf Kawasaki Heavy Industries. Het schip is 299 meter lang en kan 177.000 m³ vloeibaar aardgas (lng) bevatten. Het is eigendom van Trans Pacific Shipping 7 Limited, een joint venture van twee Japanse rederijen: Jera (tankvlootexploitant) en Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK Line).

Nederlands aardgas vervangen

“De vraag in Noordwest-Europa naar aardgas zit in de lift”, zegt woordvoerder Laurent Remy van Fluxys. “We verwachten een aanzienlijke stijging van de invoerbehoefte. Niet alleen daalt de gasproductie in Nederland – tegen 2029 willen onze noorderburen er helemaal mee ophouden – en in de velden van de Noordzee. Tegelijk zal de gasvraag voor elektriciteitsproductie toenemen om een antwoord te kunnen bieden op de uitfasering van een belangrijk aantal steenkool-, bruinkool- en kerncentrales in Duitsland en België.”

In de tweede helft van de maand zal Fluxys een ‘onderschrijvingsvenster’ openen voor het boeken van slots om schepen te lossen en voor het boeken van additionele opslagdiensten op de lng-terminal. “Een aantal langdurige contracten lopen de komende jaren af. Er komen slots en opslagcapaciteit beschikbaar vanaf 2023 maar we moeten die nu al aankondigen omdat de toekenningsprocedure heel wat tijd in beslag neemt.”

Roel Jacobus