Haven Oostende economisch lang niet uitgeteld

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Als maritieme overslagplaats is Oostende sinds het wegvallen van zijn rorotrafiek – voorlopig? – geen grote speler meer. In 2017 klom de maritieme overslag niet hoger dan 1,4 miljoen ton. Het behandelde volume bleef op zowat hetzelfde peil dobberen als in de twee voorafgaande jaren.

Maar dat betekent lang niet dat de haven economisch niet meer van tel is voor stad en regio. De Nationale Bank van België maakt dat duidelijk in haar jaarlijkse analyse van de Belgische havens en hun impact op toegevoegde waarde, tewerkstelling en investeringen.

Toegevoegde waarde

De directe toegevoegde waarde bereikte in 2017 met 529 miljoen euro het hoogste peil in minstens een tiental jaar. Die nieuwe stijging met 3,3% was te danken aan de niet-maritieme cluster, die verder steeg naar 360 miljoen euro (+8,1% tegenover 2016). Dat gebeurde onder impuls van sectoren als de metaalnijverheid (waar Daikin bijhoort).

De maritieme cluster zakte na het hoogtij in 2015 van 186 miljoen, wat verder af naar 169 miljoen (-5,6%), maar blijft goed voor bijna een derde van het totaal. Naast de openbare sector leveren visserij en waterbouw daar de grootste bijdrage.

De indirecte toegevoegde waarde kalfde wel af naar 376 miljoen euro, maar de totale toegevoegde waarde evenaarde met 904 miljoen het cijfer van 2015.

Minder tewerkstelling en investeringen

De directe tewerkstelling zakte licht en bleef voor het tweede jaar op rij iets onder de lat van de 5.000 voltijdse equivalenten (vte) hangen. Zowel de maritieme cluster (1.830 vte) als de niet-maritieme cluster (3.100 vte) keken tegen een daling van 1,2% van het aantal jobs aan.

Ook de indirecte effecten (4.245 vte) zwakten af. Dat vertaalde zich in een nieuwe krimp van 1,4% naar 9.175 vte in het totaal, het laagste aantal sinds 2012.

De directe investeringen vielen tegenover 2016 met een forsere 11,6% terug. Ze deinen de jongste jaren vaker op en neer, maar het cijfer voor 2017 lag met 78 miljoen euro aan de lagere kant.

Jean-Louis Vandevoorde