Verse mandarijnen dankzij e-vrachtbrief naar ontvanger in één seconde

Nieuws, Scheepvaart
Sven Goyvaerts

Pacific International Lines (PIL) heeft in samenwerking met computergigant IBM een vrachtbrief op blockchaintechnologie met succes uitgetest. De vrachtbrief is een document dat nodig is om een container van de ene partij aan de andere over te dragen. De tijd om het document te transfereren van verzender naar ontvanger, werd gereduceerd van zeven dagen tot een seconde.

Chinees Nieuwjaar

De test van de vrachtbrief gebeurde in het kader van Chinees Nieuwjaar, dat vandaag valt. Voor de gelegenheid importeerde de firma Hupco in Singapore drieduizend karton mandarijnen vanuit China met behulp van de elektronische vrachtbrief. Mandarijnen betekenen een teken van geluk en voorspoed in de regio.

Tay Khiam Back, CEO van Hupco: “We zijn verheugd met het resultaat van de test. Door de elektronische vrachtbrief te gebruiken, hebben we gezien hoe het hele verschepingsproces versimpeld kan worden en kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Onze klanten kunnen hun bestellingen tijdig ontvangen en, belangrijker nog, in verse staat.”

Blockchain

Het is niet de eerste keer dat men erin slaagt de vrachtbrief, of ‘bill of lading’, te digitaliseren door middel van blockchaintechnologie. Vorig jaar was het CargoX die de eerste succesvolle try-out deed met een op blockchain gebaseerde Smart B/L.

PIL werkte voor de elektronische vrachtbrief samen met IBM. Beide bedrijven zijn betrokken in TradeLens, het blockchainplatform voor de containersector dat werd opgericht door IBM en rederij Maersk. PIL is voorlopig de enige rederij die besloten heeft om mee in te stappen in dat initiatief.

Sven Goyvaerts