Nieuwe directeur-generaal voor DG MOVE

Nieuws, Scheepvaart
Philippe Van Dooren

Machado, die de Duitser Matthias Ruette twee jaar geleden opvolgde, had het moeilijk om in diens voetsporen te treden. Zijn voorganger was een zwaargewicht die zijn stempel drukte op tal van transportdossiers. Bij de ingrijpende ‘reshuffle’ van de verschillende DG’s onlangs in juni werd hij dan ook op een nieuwe post benoemd, DG MARE, wat eigenlijk als een degradatie kan worden beschouwd.

In zijn plaats komt dus Henrik Hololei, die tot voor kort adjunct-secretaris-generaal was van de Europese commissie. Dat is een driekoppig team die de verbinding maakt tussen de Europese Commissie en de Europese Raad. Vanuit die ervaring zou hij gemakkelijker dossiers van de Commissie bij de ministers kunnen begeleiden.

Voordat hij in 2004 bij Europese Commissie aan het werk ging, speelde hij een grote rol in de voorbereiding van de toetreding van Estland tot de EU.

Belangrijker is echter dat hij van 2004 tot 2013 kabinetschef was van Siim Kallas, de voorganger van Transportcommissaris Bulc. Hij is dus zeer vertrouwd met transportdossiers.