De strijd tegen het coronavirus heeft ook het studentenleven in zijn greep. Bij de maritieme studentenvereniging Kludde worden wel al plannen gesmeed voor na de pandemie.
Kludde werd opgericht in 2009 en brengt studenten uit verschillende maritieme opleidingen bij elkaar. De vereniging mikt op de wat oudere student, die al met één oog begint uit te kijken naar carrièremogelijkheden na het afstuderen. Prosenior Dries Verbraeken, tegenwoordig adviseur maritieme zaken op het kabinet van Antwerps havenschepen Annick De Ridder, stond destijds mee aan de wieg van de club: “Bedoeling was en is om studenten op een informele manier met elkaar in contact te brengen en kennis te laten maken met het maritieme bedrijfsleven. Ook de haven verkennen hoort daarbij: wie ooit vanop de steiger in Lillo de zon heeft zien ondergaan, met voor zich de Schelde, de voorbijvarende schepen, het Deurganckdok, die begrijpt in één oogopslag vijfhonderd jaar economische evolutie en ziet het belang in van wat hij doet.”
Geen kerstmarkt
Het hoeft geen betoog dat COVID-19 een stevige uitdaging vormt voor een studentenclub. “Na de hervorming van een aantal maritieme opleidingen was het de uitdaging om de inschrijvingen weer wat op te krikken. Dat lukt, maar COVID dwingt ons wel onze traditionele activiteiten te herbekijken. Geen kerstmarkten of barbecues, voorlopig. We werken nu aan digitale contactmomenten tussen de studenten en mensen uit de brede maritieme praktijk.”
Zo wordt er gedacht aan activiteiten in samenwerking met de faculteit TEW, waarbij dossiers als 5G, ECA (Extra Containercapaciteit Antwerpen), duurzaamheid en de verhouding tussen haven Antwerpen en de omgevende regio worden geduid. Kludde wil ook studenten uit de maritieme studierichtingen aan de Antwerpse hogescholen warm maken voor lidmaatschap.
Persoonlijk netwerk
Dries plukt in zijn huidige job nog de vruchten van zijn Kluddetijd. “Ik kwam als politieke wetenschapper in de maritieme wereld terecht. Bij Kludde is de basis gelegd van een netwerk dat me vandaag goed van pas komt. Veel afgestudeerden beginnen pas aan netwerken te denken wanneer ze aan het werk zijn. Bij ons leer je op informele, persoonlijke basis, de mensen kennen die enkele jaren later je collega’s of concullega’s kunnen zijn."
Michiel Leen