CEO GEFCO Benelux: “Ik voel mij bedrogen door Cartec”

Cartec, het Gentse autotransportbedrijf dat beschuldigd wordt van sociale dumping, werkt onder andere als onderaannemer van GEFCO Benelux in Ghislenghien. CEO Fabrice Barthe is geschokt en voelt zich bedrogen.

Zondag vielen inspecteurs van het arbeidsauditoraat binnen bij Cartec. Daarbij werden twintig vrachtwagens in beslag genomen. Deze worden vastgehouden tot het beschuldigde bedrijf een borgsom betaalt.

Barthe is duidelijk verrast wanneer wij hem aan de telefoon krijgen. Ook hij vernam het nieuws via de pers. “Cartec rijdt met drie vrachtwagens in onderaanneming voor ons. Wij beschikken in België over een vloot van ongeveer zeventig autotransporters, waarvan een deel bij tien Belgische bedrijven en één bij een Luxemburgs bedrijf gecharterd worden. Wij staan erop om met lokale onderaannemers te werken. Wij hebben een contract met een Belgisch bedrijf en we betalen Belgische prijzen. Ik ben dan ook geschokt te horen dat Cartec beschuldigd wordt van sociale dumping en het illegaal inzetten van Oost-Europese chauffeurs.”

Barthe zegt dat hij zich bedrogen voelt. “Wij waren ervan overtuigd dat Cartec clean en correct handelde en alle regels respecteert. Nu verneem ik dat het een valsspeler is”, zegt hij.

Hij vermoedt dat er aan boord van de in beslag genomen vrachtwagens auto’s zijn die voor GEFCO vervoerd moeten worden. “Op vrijdag worden de auto’s geladen die op maandagmorgen moeten geleverd worden bij de dealers. Het is dus normaal dat alle vrachtwagens op de parking van Cartec geladen waren. Voorlopig hebben nochtans geen concessionarissen gemeld dat hun levering niet is uitgevoerd, maar dat wil niets zeggen. Wij gaan nu alles zo snel mogelijk uitpluizen.”

Op de vrachtwagens is beslag gelegd, maar niet op de vervoerde auto’s. Volgens substituut-arbeidsauditeur Michèle Deconynckx mogen ze gelost worden en overgeladen worden. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet geweten.

Philippe Van Dooren