VEA stelt zich vragen bij juridisch regime van de expediteur

De logistieke dienstverlener van de toekomst, die inzet op big data en nieuwe technologieën zal mogelijks opereren onder een ander juridisch regime. “Die vraag moeten wij ons stellen,” zegt VEA-voorzitter Johan Proost.

Proost maakte deze opmerking tijdens zijn openingsspeech van de recente conferentie ‘Law and Logistics’ in Antwerpen. “Het beroep van expediteur en logistiekedienstverlener wordt in verschillende internationale studies aangemerkt als een bedreigd beroep. Onze logistieke sector is onderhevig aan een technische revolutie, die op alle niveaus in de markt tot ingrijpende veranderingen leidt. Concurrentie komt niet meer vanuit de sector zelf maar van spelers buitenaf: Google, Amazon en Uber, zullen meer en meer hun plaats gaan opeisen met businessmodellen gebaseerd op big data, online shopping, robotisering, 3D-printing en connectiviteit”, zegt de VEA-voorzitter.

“Expediteurs en logistieke dienstverleners zullen zich moeten heruitvinden, investeren in innovatie, de mogelijkheden van big data aftasten en zich wapenen tegen startups die disruptief tewerk gaan en onze huidige businessmodellen onder druk zetten,” klinkt het. Volgens hem is de weg naar de digitale expediteur ingezet. “Daarom zal de logistieke dienstverlener van de toekomst mogelijks opereren onder een ander juridisch regime. Handelt hij nog als zuivere commissionair? Zit er nog toegevoegde waarde in het boeken van containers op commissiebasis of wordt dit overgenomen door boekingsplatformen?”

Logistiek consultant

Proost stelt zich dan ook de vraag of de digitale expediteur niet veeleer zal evolueren naar een logistiek consultant die werkt op basis van een dienstverleningsovereenkomst. “Of zijn big data, 3D printing, zelfrijdende voertuigen en dergelijke slechts middelen waarvan de expediteur gebruik maakt, zonder iets te wijzigen aan zijn huidige rol en juridische aansprakelijkheid?”

Volgens Proost is het tijd dat de sector zich over dergelijke vragen buigt. “Er is genoeg stof tot nadenken en misschien kan daar op een volgend congres dieper ingegaan worden”, klonk het tot slot.

Hieronder ziet u alvast een videoreportage die VEA liet maken.