Jongerenafdelingen Voka, VEA en ASV verbroederen rond blockchain

Onder de noemer 'Blockchain: WTF' bundelden de jongerenverenigingen van ASV, VEA en Voka de krachten. Blockchain kennen we immers allemaal, maar het kan geen kwaad de basics én de concrete maritieme toepassingen nog eens uitgelegd te krijgen.

Full house in het Havenhuis, gisteravond. Dat kan moeilijk anders wanneer je leden van drie jongerenverenigingen uit het Antwerpse maritieme en ondernemingsleven samenbrengt rond een zo urgent thema als blockchain. Een zestigtal genodigden vond volgens de organisatoren de weg naar het Zaha Hadidplein, om te luisteren naar uiteenzettingen van consultant Gerrie Smits en Christiaan Sluijs, CFO bij T-mining, dat aan blockchaintoepassingen werkt in de Antwerpse haven. Want Blockchain is 'WTF': Waarschijnlijk Toch Fundamenteel, meent Smits. De huidige hype rond cryptomunten als de bitcoin maskeert volgens Smits de ingrijpende veranderingen die de technologie op lange termijn kan hebben.

Krachten bundelen 

Heel vaak zie je de organiserende verenigingen niet aantreden. "Twee jaar geleden organiseerden we al eens een gezamenlijke receptie", zegt mede-organisator Matthias Adriaenssens, die lid is van zowel Jong Voka als ASV The Next Generation. "Het initiatief van vanavond ging uit van Port of Antwerp, met wie elke vereniging een onafhankelijke relatie heeft. Het leek me een goed idee de krachten te bundelen. Als bestuurder bij Jong Voka en ASV: The Next Generation kende ik die verenigingen al goed, en VEA-Jongeren zijn als het ware een natuurlijke partner. Je treft hier vanavond niet alleen klanten, maar ook derde partijen, mensen met een hart voor de haven, zoals maritieme juristen of verladers." 

"Je ziet ook hoe de leden van de verschillende verenigingen elkaar vinden voor een babbel", gaat hij verder. "Ook voor een ondernemersvereniging als Jong Voka is 'de maritime' een belangrijke pijler in Antwerpen. Betekent dit dat we elke drie maanden een gezamenlijk evenement gaan organiseren? Neen, maar we willen het wel met een zekere regelmaat doen, omdat dit de enige drie actieve jongerenverenigingen zijn met een havenpoot."

Ik ga op reis en ik neem mee

Blockchain is binnen de maritieme sector, maar bijvoorbeeld ook in finance en IT, al een tijdje een hot topic. De verenigingen waren het er snel over eens dat ze het onderwerp eens samen moesten behandelen. De energieke uiteenzetting van consultant Gerrie Smits begint op een heel fundamenteel niveau, waarbij de overdracht van data via blockchain wordt vergeleken met een spelletje 'ik ga op reis en ik neem mee' en een cryptocurrency een 'jetonneke' genoemd wordt.

"We denken allemaal dat we erg vertrouwd zijn met het concept, maar is dat wel zo?" vraagt Adriaenssens zich af. "De uiteenzetting van Christan Sluijs van T-Mining maakt dat verhaal concreter."

Michiel Leen