Team Port+ en Numble wint hackathon Vlaamse Waterweg (+video)

Een team met medewerkers van Port+ en Numble heeft de Smart Shipping Hackathon van de Vlaamse Waterweg gewonnen. Op twee dagen tijd ontwikkelden ze een planningsplatform voor de binnenvaart.

Van donderdagochtend tot vrijdagavond organiseerde De Vlaamse Waterweg in samenwerking met Antwerp Management School en EY voor het eerst een hackathon. Teams van vier à vijf personen gingen er aan de slag met vier concrete uitdagingen met betrekking tot de binnenvaart.

Na twee slopende dagen koos de jury van experten uit de sector de beste oplossing per uitdaging. De grote overwinnaar was Wave, een binnenvaartplatform bedacht door een team met medewerkers van Port+ (Antwerpse digitale informatieverstrekker voor havendiensten en -bedrijven) en Numble (Gentse softwareontwikkelaar die digitale oplossingen voor bedrijven ontwikkelt).

Hoop externe factoren

“We hebben ons gestort op de challenge 'corridor management'”, zegt Nicolas Maes van Port+. Bij die uitdaging moesten teams een planningsgestuurd systeem ontwikkelen voor optimale navigatie van de binnenvaart. “Wave is een platform voor bargeoperatoren dat alle scheepsplanningstaken automatiseert door relevante afhankelijkheden voor reizen in real time te monitoren.”

Het team besefte tijdens de hackathon al snel dat binnenvaartoperatoren afhankelijk zijn van een hele hoop externe factoren die hun planning verstoren. “Hierdoor lopen ze vaak vertraging op, kampen ze met lange wachttijden en varen ze bovendien vaak inefficiënt (veel versnellen en vertragen: hoog verbruik en veel uitstoot)”, zegt Maes. “Om nog maar te zwijgen over de vele uren die planners moeten spenderen om al die factoren continu te checken. Daarnaast ontdekten we ook dat eigenlijk een heleboel van die data al beschikbaar is.”

Wave maakt het makkelijk

Met die inzichten in het achterhoofd creëerde het team Wave, een platform waarmee het leven van bargeoperatoren zo gemakkelijk mogelijk gemaakt wordt. “Tegelijkertijd wilden we ook aan De Vlaamse Waterweg en de andere autoriteiten zoals de havenbedrijven tonen wat de kracht van datadeling kan betekenen voor de sector en hoeveel (vaak nog ongebruikte) data er eigenlijk beschikbaar is.”

Dependencies

Wave brengt alle interne en externe factoren in kaart die een operator nodig heeft om planningsbeslissingen te nemen. “We houden bijvoorbeeld rekening met de sluizen die het schip moet passeren en hun openingstijden, en met alle mogelijke incidenten op de route. Daarnaast kan een operator gemakkelijk de beschikbaarheid van zijn bestemmingskaai monitoren (ligt hier nog een schip, wat is de vertrektijd van dat schip?), maar ook bijvoorbeeld closing times opvolgen van zeeschepen waar een barge exportlading voor bij heeft.”

Om rekening te houden met al die ‘dependencies’, brengt Wave data samen uit verschillende bronnen zoals VisuRIS, APICS, ZEDIS en Enigma+. “Doet er zich bijvoorbeeld ergens een incident voor, of wijzigt de closing time van een bepaalde lading, dan zal de bargeoperator dat meteen zien aan de hand van een rood licht op zijn dashboard. Heb je ergens een rood licht? De knop 'Fix my route' herberekent simpelweg een nieuw reisplan dat rekening houdt met alle dependencies!”

Tien dagen consulting

De jury zag potentieel in Wave, want het team behaalde de overwinning in de categorie 'corridor management' én in het algemene klassement. Dat levert de ploeg geldprijzen van respectievelijk 1.000 en 3.000 euro op, maar nog belangrijker zijn wellicht de haalbaarheidsstudie van De Vlaamse Waterweg en tien dagen consultingdiensten van EY. Het verhaal van Wave stopt hier dus niet. “Wij kijken alvast uit naar de volgende stappen!”, besluit Maes.

Jonas van Boxel