Schaarste beschermingsmiddelen voor dokwerkers: focus op handgel

De aanslepende coronacrisis zorgt voor een krapte aan beschermingsmiddelen en dat maakt havenwerkers op de kade ongerust. Werkgeverskoepel Cepa organiseert centrale belevering van handgel. Mondmaskers blijven schaars.

Bij de havenarbeiders op de Antwerpse kade groeit de ongerustheid over schaarste aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. In vakbondsmiddens leeft de vraag naar een gecentraliseerde stock van beschermingsmiddelen zoals handgel en mondmaskers. Geen eenvoudige opdracht, want de schaarse mondmaskers worden prioritair voorbehouden voor de zorgsector en de productie van ontsmettende handgel is nog niet maximaal. Niettemin heeft werkgeversorganisatie Cepa de eerste stappen van een gecentraliseerde distributie van die handgel gezet.

"Tot voor kort hadden verschillende bedrijven een eigen voorraad beschermingsmiddelen, maar die raakt uitgeput", weet Cepawoordvoerder Yann Pauwels. "Bijbestellen is moeilijk omdat ook de gezondheidssector een groot tekort aan dergelijke middelen kent. Samen met de werkgeversorganisaties zijn we erin geslaagd een bescheiden stock aan handgels in te kopen. Die verdelen we onder bedrijven die daar acuut nood aan hebben. We hopen wel dat de productie van de handgel snel op volle toeren komt."

Voor de mondmaskers ligt de zaak moeilijker. De schaarste maakt het moeilijker een gecentraliseerde verdeling te organiseren. De gezondheidssector gaat voor. "Al is het ook zo dat bij het merendeel van de werkzaamheden op de kade de social distancing kan worden gerespecteerd", zegt Pauwels. Social distancing geldt sowieso als de belangrijkste coronamaatregel. 

Cabine desinfecteren 

Volgens Kurt Callaerts van de christelijke vakbond ACV is vooral het gebrek aan handgel in de cabines van kranen en straddle carriers een pijnpunt, naast het frequente contact met vrachtwagenchauffeurs en werksituaties met veel mensen op dezelfde plaats. "In de afgelopen week zie je wel een nog toegenomen responsabilisering bij alle medewerkers", besluit Callaerts. 

Michiel Leen