HMM finaliseert order voor twaalf schepen van 13.000 teu

De Zuid-Koreaanse rederij HMM onderhandelt met verschillende scheepswerven over een order voor twaalf containerschepen van 13.000 teu. De Zuid-Koreaanse overheid staat volledig achter een nieuwe vlootuitbreiding.

De bestelling voor het dozijn neopanamaxschepen zou nog voor eind juni geplaatst worden. De overheid zorgt via het investeringsvehikel Korea Ocean Business Corporation voor een deel van de financiële middelen. Het kadert in het vijfjarenplan om de Zuid-Koreaanse vloot tegen 2023 te verjongen en weer even groot te maken als voor het faillissement van Hanjin Shipping.

HMM heeft vorig jaar nog maar net twaalf megamaxschepen van 24.000 teu in dienst genomen en brengt dit jaar acht nieuwbouwschepen van 16.010 teu in de vaart (zie foto), waarvan de ‘HMM Garam’ deze week als derde uit de reeks is opgeleverd.

Noord-Europa

Dat schip begint op 16 mei in Hongkong aan de maidentrip in de FE3 Service van THE Alliance tussen de Far East en Noord-Europa. De acht schepen van 16.010 teu leken aanvankelijk bestemd voor de trans-Pacific, maar worden dit jaar allemaal in de FE3-dienst ingezet. De twaalf nog te bouwen schepen van 13.000 teu zouden tussen Azië en Noord-Amerika worden ingezet.

De Zuid-Koreaanse overheid toonde zich de voorbije maanden erg bezorgd over het tekort aan schepen en de bijzonder hoge tarieven, die mogelijk de Zuid-Koreaanse export kunnen schaden. De minister van Oceanen en Visserij, Moon Sung-hyeok, heeft verschillende keren bij HMM aangedrongen om extra afvaarten vanuit Busan aan te bieden, wat ook gebeurde.

Miljoen teu

De vloot van HMM telt 76 schepen met een totale capaciteit van 768.614 teu, wat de Zuid-Koreaanse carrier een achtste plaats in de wereldranglijst van containerrederijen oplevert. Tegen eind juni zullen beide cijfers stijgen naar 81 schepen en 848.664 teu.

De bouw van nog eens twaalf schepen van 13.000 teu zal ervoor zorgen dat HMM de doelstelling haalt om een vlootomvang van een miljoen teu te bereiken. De Zuid-Koreaanse regering bevestigde vorige maand nog dat ze wil dat HMM tegen eind 2025 een vloot van 1,12 miljoen teu zou exploiteren.

Stefan Verberckmoes