HMM blijft verliezen opstapelen

Hyundai Merchant Marine (HMM) heeft voor de zesde keer op rij een operationeel kwartaalverlies moeten publiceren. De Zuid-Koreaanse rederij vervoerde ook 3% minder lading dan in het derde kwartaal van 2015.

Het operationeel resultaat (ebit) van de containerdivisie bedroeg in het voorbije kwartaal -190,8 miljard Koreaanse won, wat omgerekend een verlies van zo’n 170 miljoen dollar is. Het tekort was al iets kleiner dan het verlies van 218 miljard won uit het tweede kwartaal, maar nog altijd veel hoger dan de negatieve ebit van 112 miljard won uit het eerste kwartaal.

Opvallend is ook dat HMM nog niet echt kon profiteren van het omvallen van Hanjin op 31 augustus. De rederij heeft in september extra lading van klanten van Hanjin vervoerd, maar blijft met een kwartaalvolume van 743.000 teu onder de 767.000 teu uit het derde kwartaal van vorig jaar.

De slechte resultaten zijn grotendeels toe te schrijven aan het feit dat de gemiddelde inkomsten per vervoerde teu 19% lager waren dan vorig jaar. HMM kon per teu 1.045 dollar factureren, wat slechts 8 dollar meer was dan het gemiddelde tarief uit het tweede kwartaal.

Stefan Verberckmoes