DEME wint contract nieuw offshore windmolenpark voor kust van Oostende

De DEME-dochters Dredging International, GeoSea en Tideway starten volgende zomer met de bouw van het SeaMade windmolenpark voor de kust van Oostende. Het krijgt een vermogen van 487 MW. Het contract heeft een waarde van 500 miljoen euro.

SeaMade is in feite een combinatie van twee eerder geplande windmolenparken: Mermaid en Seastar. In totaal gaat het om 58 windturbines die in zee worden geplaatst 40 tot 50 kilometer voor de kust van Oostende. Maandag werd de financiering van het project afgerond. Het contract heeft een waarde van ongeveer 500 miljoen euro. Het kan 485.000 huishoudens van stroom voorzien.

Grootste windturbines tot nu toe

Het contract omvat de bouw van de funderingen, de turbines en de aanleg van de bekabeling tussen de turbines onderling, van de turbines naar de twee offshore substations en van daar naar het hoofdstation voor offshore stroom. De funderingen zijn van het monopile-type. Met een hoogte van 109 meter en een rotordiameter van 167 meter zijn het de grootste windturbines die tot nu toe voor de Belgische kust geïnstalleerd zijn. Via een 28 kilometer lange exportkabel worden de substations verbonden met het Belgisch Modulair Offshore Netwerk.

De offshore werken starten in de zomer van 2019. Het hele project moet voor eind 2020 afgerond zijn. DEME werkte eerder al aan het Rentelwindmolenpark (foto) in de Noordzee. Net zoals voor dat contract zal ook nu weer beroep gedaan worden op de REBO-site in de haven van Oostende als basis voor de assemblage van de windturbines, het transport en de installatie op zee.

Koen Heinen