Bulc geeft Peeters nog geen vrijgeleide over havenarbeid

Violeta Bulc laat haar agenda niet dicteren door Kris Peeters. De procedure van ingebrekestelling over havenarbeid is nog niet gesloten. De Europese Commissie wil de tijd nemen om de nieuwe elementen in het dossier grondig te analyseren.

Federaal minister van Werk Kris Peeters trok gisteren naar Europees Transportcommissaris Violeta Bulc om de stand van zaken in het dossier van de ingebrekestelling van België met betrekking tot zijn havenarbeidsstelsel te bespreken. Met het akkoord dat eind mei werd gesloten tussen havenwerkgevers en havenbonden, en het positief resultaat van het referendum bij de havenarbeiders had de Belgische bewindsman nieuwe argumenten op zak om de Belgische zaak bij de Commissie te gaan bepleiten.

Bij de aankondiging van het akkoord was door zowat alle betrokken partijen de verwachting uitgesproken dat de overeenkomst zich zou vertalen in een stopzetting van de procedure die Bulc nu ruim twee jaar geleden tegen België opstartte om een hervorming van de organisatie van de havenarbeid in ons land te bekomen. De Raad van State liet zich intussen ook al positief uit over de tekst van het koninklijk besluit, dat gisteren in het ‘Staatsblad’ verscheen.

Ingebrekestelling niet stopgezet

Maar Europa laat zich niet zomaar over de streep trekken, bleek gisteren. De procedure van ingebrekestelling wordt alvast voorlopig nog niet gesloten. De Commissie gaat haar tijd nemen om de documenten die België voorlegt, ten gronde te bestuderen alvorens een definitieve beslissing te nemen over de vraag of die procedure kan stopgezet worden, zo wordt aan de kant van het kabinet van Violeta Bulc bevestigd.

Naar verluidt staat een volgend contact pas medio september voorzien. Het is dan niet de bedoeling dat Bulc en Peeters weer samen gaan zitten. De geplande bespreking zal op ambtelijk niveau plaatsvinden. De Commissie wil zich door België niet laten opjagen, zo valt tussen de regels te verstaan.

Het antwoord op de sleutelvraag of de aan Belgische kant overeengekomen aanpassingen aan het bestaande stelsel volstaan als antwoord op de door Europa geopperde bezwaren, zal dus nog even op zich laten wachten.